Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Lente Vandaag

Kerkuil_drempel

Beleef de Lente 2017

Begin maart 2017 gaat het volgende Beleef de Lente seizoen van start!

Lente Vandaag wordt beheerd door:
Marieke

Marieke

Louis

Louis

Jul 28.07.2016
17:20 uur
LouisVBN

Afscheid van een lange lente nadert


Leeg

Nergens duurt de lente zo lang als bij Beleef de Lente. Maar na een half jaar (!) komt er nu toch echt een eind aan het tiende BDL-seizoen. Als het laatste kerkuiljong het nest heeft verlaten, gaan de camera's uit.

 

Het werd in meerdere opzichten een historisch seizoen. Ga maar na: nog nooit hadden we zo lang livebeelden van baltsende, parende, vechtende, broedendeopgroeiende en uitvliegende vogels; nog nooit hadden we zoveel soorten voor de camera’s én we hebbeen voor het eerst een succesvol tweede legsel van welke soort dan ook van A tot Z kunnen volgen (de ijsvogel).

Natuurlijk slaat na een half jaar ook wel een beetje de Beleef de Lente-moeheid toe. Een mens moet ten slotte ook eens echt naar buiten en niet de hele tijd achter die computer, tablet of smartphone hangen. Maar op dit moment doemt toch vooral ook een post-Beleef de Lente-leegte op; een zwart (vlieg)gat; een legenest(kast)syndroom.

 

Beleef de Lente is en blijf verslavend, of het nu 3 of 6 maanden duurt. Het woord ‘Beleef’ is dan ook cruciaal. Vanaf de frisse start op Valentijnsdag tot op de allerlaatste dag in juli viel er van alles te beleven.

Het begon met die vroege broeder, de bosuil. Die was al ruimschoots voordat de camera’s aangingen in en om  de nestkast te vinden. Twaalf dagen nadat we online gingen , op 26 februari  – dus nog voor de vroegere opening van Beleef de Lente op 1 maart – werd het eerste van drie eieren opgemerkt.  Een maand later had de bosuil nóg een primeur: het eerste jong van seizoen 2016. Het was nog even spannend of alle eieren zouden uitkomen, maar dat lukte wonderwel.

De drie jongen groeiden uiterst voorspoedig op en op de late avond van 30 april verliet het eerste jong de nestkast, binnen enkele dagen gevolgd door de andere twee. Het leverde schitterende beelden op van nieuwsgierige takkelingen. Maar kort daarna werden we ook geconfronteerd met een van de drama’s die nu eenmaal ook bij Beleef de Lente horen.  Een van de eerste twee uitvliegers was namelijk gegrepen en verorberd door een marter.

 

 

Het zou niet de laatste en zelfs niet de heftigste dramatische gebeurtenis van het seizoen blijven (remember de ooievaar-infanticide!). Het hoort er echter allemaal bij. Beleef de Lente is als het leven, samengebald in een half jaartje.

 

Terwijl het seizoen bij de bosuil dus al begin mei voorbij was, moest het gros van de soorten nog goed en wel beginnen.  Dat lukte bij de ene soort wat beter dan de ander, maar over de hele linie verliep het prima. Bij de steenuil hadden we bijvoorbeeld gelukkig weer eens een door de webloggers van STONE vurig gewenst saai seizoen. Saai in de zin van een keurig uitkomend en uitvliegend legsel zonder al te veel strapatsen.

 

 

De kerkuil maakte er wat dat betreft een hele kermis van. Normaal gesproken is dit ook een vroege broeder, maar door allerlei perikelen met kauwen en holenduiven die de kast wilden kraken, begonnen ze nu extreem laat. Zo laat zelfs dat deze soort het licht uit doet dit jaar, met drie jongen die een dezer dagen uitvliegen.  Voordat het zover kwam, is er echter van alles gebeurd (er kwamen acht eieren uit, dan weet je het wel), wat allemaal na te lezen is in de blogs en te zien in de talloze filmpjes.

 

 

 

Ik kan nog wel pagina’s lang doorgaan met alle hoogte- en dieptepunten, maar dat hebben mijn collega’s al uitgebreid bij iedere soort gedaan.  Lees hun prachtige blogs, bekijk de schitterende filmpjes en HerBeleef de Lente, keer op keer.

 

De weemoed slaat nu goed toe. Een voordeel van een extreem lange lente is echter dat het een stuk minder lang duurt voordat het volgende seizoen alweer begint.

Dank aan alle trouwe en minder trouwe bezoekers dat u belangstelling toonde voor ons mooie project. We hopen dat u net zo genoten heeft als wij. Zo mogelijk nog meer dank aan die tientallen vrijwilligers die het mede mogelijk maken dat Beleef de Lente de niet te missen leidraad is in het mooiste vogelseizoen van het jaar.

Het was mij een groot genoegen.

Tot de lente van 2017!

 

Louis van Oort

 

Terug naar Lente Vandaag
Adbdl-actielid-142x415