Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Lente Vandaag

Kerkuil_drempel

Beleef de Lente 2017

Begin maart 2017 gaat het volgende Beleef de Lente seizoen van start!

Lente Vandaag wordt beheerd door:
Marieke

Marieke

Louis

Louis

Jul 21.07.2016
10:18 uur
LouisVBN

Hittebestrijding


Hitte

Beleef de Lente is geleidelijk aan overgegaan in Beleef de Hoogzomer. Na een werkelijk snikhete dag hoeven we ook vandaag bepaald de jas nog niet aan.

 

Kou is vaak lastig en potentieel levensbedreigend voor vogels, maar hitte kan ook een geduchte tegenstander zijn. Voor mensen lijkt kou niet zo’n probleem, zeker niet in Nederland. Ga maar na: als het tegenwoordig 2 graden vriest, trekken we meteen een kek vierlaags mega-isolerend thermo-fleece dinges jackje aan à 498 euro, in de aanbieding. Kou hoeft niemand meer te lijden hier.

Maar hitte wordt wat problematischer. Je kunt je natuurlijk zo ver mogelijk uitkleden. Maar om nu gehuld in slechts een fluorescerende Superdry zwemshort op een heftruck te gaan zitten, of in je bikini de bestuursvergadering van een accountantskantoor voor te zitten… nèh.

 

Om warmte af te voeren, kunnen wij mensen lichamelijk niet veel meer dan overvloedig zweten. Er zijn weliswaar hordes lieden die denken dat je door constant puffen en mekkeren dat het zo warm is ook de hitte kunt bestrijden. Daar is wetenschappelijk gezien echter geen enkel bewijs voor. Wij mensen hebben dan wél weer allerlei attributen tot onze beschikking om koelte te genereren. Van een Spaanse waaier tot een Amerikaanse koelkast en een Taiwanese airco.  Of je springt lekker het water in.

 

(Foto: Ab Donker)

 

Vogels hebben die mogelijkheden helaas niet. Als bij hen de veren er ineens afgaan, zijn ze of in extreme rui of staan ze op het punt opgegeten te worden. Dat is dus geen optie. Daarnaast hebben ze geen zweetklieren, dus hoewel ze niet met deo hoeven te gaan slepen, kunnen ze op die manier geen warmte kwijtraken.

Maar zoals te zien is in het filmpje ‘Warmhebben ze daar zo hun eigen methodes voor. Hierin zie je moeder steenuil even in ‘hittestand’ gaan.  Ze spreidt haar vleugels, zodat het lichaam zelf meer warmte kan afgeven,  spert haar snavel en begint snel te ademen.  Op die manier verdampt er vocht uit de mondholte en wordt warmte afgevoerd. Eigenlijk ‘zweten’ ze dus uit hun bek.

 Ook ooievaars hebben nog een trucje: ze laten hun poep/urine soms over hun poten lopen. Het verdampen van deze vochtige drek onttrekt ook warmte aan de poten en zorgt voor verkoeling. Dus als u ooievaars met witte poten ziet, weet u dat ze zich koelgepoept hebben.

 

Jonge ooievaars met witte 'poeppoten'

 

Natuurlijk zoeken ook vogels schaduw op en vinden veel soorten het heerlijk om een afkoelend bad te nemen, maar al met al zijn  voor vogels de mogelijkheden tot hittebestrijding niet bijster groot. Hou daar dus rekening mee in deze periode en probeer ze zo min mogelijk te verstoren. Stil zitten, snel ademen en de smoorhitte uitzitten, luidt hun devies. Laten we hun die kans bieden.

 

Terug naar Lente Vandaag
Adbdl-actielid-142x415