Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Lente Vandaag

Kerkuil_drempel

Beleef de Lente 2017

Begin maart 2017 gaat het volgende Beleef de Lente seizoen van start!

Lente Vandaag wordt beheerd door:
Marieke

Marieke

Louis

Louis

Jul 25.07.2016
11:47 uur
LouisVBN

Weekoverzicht: afscheid ooievaars, noodweer en historisch moment


Weekoverzicht_foto_1

Na een extreem lang seizoen Beleef de Lente zijn we toe aan het laatste weekoverzicht. En hoewel het al hoogzomer is, was en is er tot het laatste moment nog van alles te beleven.

 

 

Allereerst namen we met een zekere weemoed afscheid van de familie ooievaar.  En dat na een ongekend enerverend seizoen. Een seizoen met volop dramatische gebeurtenissen maar ook drie keurig opgegroeide jongen, die we één voor één het luchtruim zagen kiezen.

Kijk naar de prachtige seizoenssamenvatting en herbeleef de diepte- en hoogtepunten van het ooievaarsseizoen.

 

Bij de nog actieve streams was het noodweer van vrijdagnacht/-ochtend een beeldbepalende factor. Letterlijk, want hoewel de jonge kerkuilen zich weinig van de donder en bliksem leken aan te trekken, sloeg bij een van die harde donderklappen de infraroodcamera van de kast op tilt. Daardoor hebben we nu matige beeldkwaliteit overdag en maar af en toe beeld ’s nachts. In deze fase gaan we uiteraard niet de nestkast in om te proberen de camera te repareren. We zullen het hier de laatste week dus mee moeten doen. Dat hoeft echter geen bezwaar te zijn, want het eerste jong heeft zich al bij de ingang van de kast laten zien en de anderen zullen snel volgen. Bij de buitencamera hebben we gelukkig nog wél goed beeld!

 

 

Bij de ijsvogel speelde een ander probleem. Een groot deel van de camera’s van Beleef de lente staat in Dongen, dat zelfs landelijk in het nieuws kwam door de enorme hoeveelheid water die hier gevallen was in korte tijd. Het leidde die vrijdagmorgen tot stroomuitval en mede daardoor begaf de nestcamera het. Ook hier geldt echter dat de buitencam nog prima werkt en dat we maandag 25 juli - precies zoals voorspeld - het tweede legsel konden zien uitvliegen. Historische beelden, want het is voor het eerste dat we bij Beleef de lente live een tweede legsel zien uitvliegen, van welke soort dan ook!

Overigens zat pa ijsvogel er onverstoorbaar bij in de vroege ochtend van de stortbuien. Het bood een een wat spookachtig maar ook mooi beeld.

 

Zelfs bij de steenuilen, die toch al weken uitgevlogen zijn, waren nog mooie dingen te zien, met als hoogtepunt het wind- en waterbad dat een van de jonge uilen nam tijdens het naderen van een stortbui.

 

Inmiddels is het alweer een paar dagen mooi weer. Een mooie opmaat voor de allerlaatste week van Beleef de Lente 2016. Die enorm lange lente is wat de ijsvogels betreft trouwens nog niet afgelopen. Die zijn nú al bezig met hun derde legsel

 

Terug naar Lente Vandaag
Adbdl-actielid-142x415