Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Lentelocaties

Webcamlocatie kerkuil, ijsvogel, spreeuw, koolmees

Vogelparadijs in Noord-Brabant

De Beleef de Lente webcams bij de nesten van de kerkuilen, ijsvogels, spreeuwen en koolmezen staan op een erf in Noord-Brabant. Buitenman en vogelliefhebber Peter heeft zijn 2,5 hectare grote erf omgetoverd tot een waar vogelparadijs, een vogelvriendelijk park.

Er hangen ruim vijftig nestkasten in alle soorten en maten. Er groeien zomereiken, coniferen, lijsterbessen, vogelkers, Gelderse roos, hulst en hazelnoot. Ook liggen er twee flinke vijverpartijen. Verder zijn er takkenhopen, hooiruiters en dichte hagen, waar muizen - voedsel voor de uilen - zich graag onder verschuilen. De drie paarden, de schapen en geiten zorgen voor natuurlijke begrazing en trekken de nodige insecten – voedsel van veel vogels -aan.

Uilen 

De uilen profiteren volop van alle inspanningen. Achteraan op het erf broeden regelmatig de steenuilen (het vrouwtje) in een kast. In 2014 hadden ze vier jongen. In de schuur broedt elk jaar een kerkuilenpaar, vorig jaar vlogen drie jongen uit.

Het park van Elly en Peter is er niet alleen voor de vogels, maar ook voor de bewoners. Meerdere zitjes nodigen uit tot rusten of genieten van de beelden die Peter zelf gemaakt heeft. Verder zijn er speelhutten, uitkijktorens en wigwams voor de kleinkinderen. Of een rij oude wandelschoenen voor de grap. "De creatieve geest van Peter staat nooit stil", aldus zijn vrouw Elly.

Welke vogels leven er op het erf van Peter en Elly?

Broedvogels: kerkuil, steenuil, huismus, ringmus, grauwe vliegenvanger, groene specht, holenduif, goudhaan, zanglijster, boerenzwaluw, boomkruiper.
Niet-broedvogels: havik, sperwer, koperwiek, ijsvogel, vink, groenling, grote bonte specht, staartmees.

 

Webcamlocatie steenuil

Uitstekend steenuilengebied in Winterswijk

De locatie in Winterswijk is midden in een uitstekend steenuilengebied gelegen. Rondom broeden jaar in jaar uit verschillende paartjes. Het erf zelf is een voormalige, niet verbouwde boerderij die nu nog dienst doet als woonhuis voor de bewoners.

De kast is geplaatst in een oude perenboom die deel uitmaakt van een klein boomgaardje. In het weitje scharrelt een toom kippen onder aanvoering van een luidkeels aanwezige haan. Een tweetal pauwen en enkele schapen voltooien de veestapel. Rondom zowel weiland als bouwland en vanaf het erf aflopend een oude houtwal.

 

 

Webcamlocatie bosuil

Nationaal Park de Meinweg

De Beleef de Lente nestkast waar de bosuil in broedt, ligt in Midden-Limburg, vlak bij Nationaal Park de Meinweg. De kast hangt op het erf van Jan. Een paar jaar geleden kocht Jan het stukje bos achter zijn tuin en hing hoog in een boom een nestkast op. Een paartje bosuilen broedt al vele jaren in die kast.

  

 

Webcamlocatie slechtvalk

Hoog en droog in De Mortel

Het Beleef de Lente slechtvalkenpaar broedt op de communicatietoren van Alticom nabij het dorpje De Mortel in Noord Brabant. Vanaf deze 130 meter hoge toren kunnen zij hun jachtveld prachtig overzien. Zoals het Grotelsche Bos. Dit bos bestaat voornamelijk uit naaldhout en is in de jaren '30 van de 20e eeuw aangeplant. In het noorden en bijna aan de voet van de toren stroomt de Snelle Loop en ligt ook het beekdal van de Esperloop. Het beekje stroomt kronkelend door een kleinschalig landschap met in het voorjaar veel dotterbloemen en zwarte zegge. In het gebied bevindt zich ook de Aarlesche Vijver, wat een door zandwinning ontstane waterplas is. Een aantal landbouwpercelen in dit gebied is omstreeks 2005 tot natuurgebied omgevormd en wordt begraasd door Schotse hooglanders. Het gebied is vrij toegankelijk en er is een 8 km lange wandelroute in uitgezet.

 

 

Webcamlocatie ooievaar

Historische oude stadskern Gennep

Het vestingstadje Gennep is sinds jaren het favoriete plekje van een paartje ooievaars. Bovenop het 17e eeuwse stadhuis nest het stel. Ze torenen boven het winkelgebied uit, en trekken zich niets aan van de drukte op de Markt.

In de drukte, maar vlakbij de natuur

Aan de stadskern van Gennep grenst een groen en natuurrijk gebied. Nabij de oevers van de Maas en de Niers vinden de ooievaars hun voedsel, zoals kikkers, salamanders, muizen en regenwormen. Als je daar wandelt of fietst, is er grote kans dat je ze statig ziet stappen door de vochtige weilanden. Of kom ze bewonderen vanaf het terras op de Markt, waar ze je begroeten met hun snavelgeklepper.

Een goede broedplek

Dit jaar zijn de Gennepse ooievaars in eigen land blijven overwinteren. Het stadhuis doet het goed als broedplek. De hoge schoorsteen biedt een fijne plek met uitzicht, een vrije aanvliegroute en niet al te veel in de wind. Na heel wat oefeningen, vliegen hier in juni/juli meestal twee of drie ooievaartjes uit.

Ooievaars spotten

Elk jaar worden de jongen als ze ongeveer een maand oud zijn naar beneden gehaald. Vogelwacht de Maasheggen kijkt dan of ze goed gezond zijn en ringt ze. Daardoor zijn de trekroutes en leeftijden te bepalen. Zo is een Genneps jong uit 2011 onlangs weer gespot in Duiven (Gld).

 

Webcamlocatie tuinvogels

Een echte vogeltuin

De webcam bij de voederplek voor vogels staat in de tuin van de winkel van Vogelbescherming. Vaste bezoekers zijn koolmees, pimpelmees, staartmees, kuifmees, zwarte mees, grote bonte specht, goudvink en boomklever. 

Kom zelf kijken naar de vogels in onze tuin. Vanaf de veranda bij de winkel kan je heerlijk vogels kijken, onder het genot van een kopje koffie, en eventueel gelijk onze verrekijkers uitproberen. In de winkel vind je alles om het vogels naar de zin te maken in je tuin, onder andere de artikelen die je voorde camera ziet.

Je bent van harte welkom in onze winkel in Zeist (klik hier voor route en openingstijden). Is Zeist te ver weg? U kunt ook terecht in de webwinkel van Vogelbescherming

 

 

Webcamlocatie weidevogels

Een webcam staat in een plas-dras. Een plas-dras is een stuk nat grasland waar weidevogels veel voedsel kunnen vinden en waar ze hun jongen in alle rust kunnen grootbrengen. Door de hoge vochtigheid blijven regenwormen aan de oppervlakte en zijn zo goed bereikbaar voor weidevogels. De bodem blijft zacht zodat de vogelsnavels er goed in kunnen komen. Natte grond warmt langzaam op. Daarom komt de grasgroei op plas-draspercelen ook langzamer op gang. Daardoor kunnen de vogels voor de eerste maaibeurt hun eieren rustig uitbroeden en biedt het de kuikens beschutting en voedsel totdat ze vliegvlug zijn.

 

 

Webcamlocatie grote stern

Informatie volgt binnenkort.

 

 

Webcamlocatie kiekendief

Informatie volgt binnenkort.