Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online
Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jul 17.07.2016
21:09 uur
Mardik

Einde oefening - nieuwe fase

De meeste grote sterns zijn nu uitgevlogen. In Utopia hangen nog een paar jongen rond, van late legsels. De meeste vogels zijn echter vertrokken, richting Noordzee. In Utopia wordt het stil... Het is een heel goed broedseizoen geweest: Utopia heeft een grote bijdrage geleverd aan een nieuwe generatie grote sterns.

Duizenden jongen zijn er uitgevlogen: het ziet er allemaal prima uit. De volgende stop is de Noordzee, eerst voor de kust van Texel, en vervolgens in een steeds wijdere omgeving. De Noordzee bij Texel lijkt een bijzonder plekje op de grote stern wereldkaart. Vorig jaar bleven sommige van onze gekleurringde jongen hier nog maanden hangen. De laatste aflezingen dateren van 13 september. We kunnen dus nog even vooruit!

 

Op de Noordzee krijgen de Texelse sterns gezelschap van vogels uit andere kolonies. En de Texelse vogels zwermen ook uit, tot in Denemarken en noord-Schotland aan toe, voordat de trek naar het zuiden echt begint. De komende maanden verwachten we meldingen van afgelezen kleurringen van langs de hele Nederlandse kust, maar ook uit andere landen rond de Noordzee. Omgekeerd lezen wij op Texel, naast onze "eigen" vogels, ook vogels af van kolonies elders in Nederland. De grote mix is al begonnen: er zijn op Texel al kuikens gearriveerd van Goeree, van Ameland en van Griend. De eerste Texelse vogels zijn inmiddels afgelezen in De Putten, bij Camperduin, Noord-Holland.

 

De grote sterns trekken de Noordzee op om te vissen, maar keren nog geregeld terug aan land om te rusten en te socio-en. De kuikens vliegen met de ouders mee over zee om het vak van vis vangen te leren en ze worden nog maanden lang gevoerd. Overal langs de kust kun je nu bedelende grote sterns horen. Ook worden jongen wel tijdelijk aan land geparkeerd, op veilige rustige plekken, terwijl de ouders uit vissen gaan. Die jongen worden dan ergens op een strand gevoerd. Er zijn echter maar weinige stranden rustig genoeg: overal lopen mensen (en honden) rond, vooral in de zomermaanden. Een bijzonder stukje Texel vormt hierop een gunstige uitzondering voor de sterns: aan de Noordzeekust ligt het natuurgebied De Slufter waarvan een deel open is voor publiek, en een deel is afgesloten voor de vogels. Hier rusten iedere dag honderden, en soms een paar duizend grote sterns. Hier kunnen we dus ook ringen aflezen.

 

De kleurringen leren ons veel. Op dit moment zijn de Texelse ringen nog ruim in de meerderheid in De Slufter, maar vreemde ringen beginnen te verschijnen. Iets verder zuidelijk, in De Putten, zijn ringen die zijn aangelegd op Goeree (op de Scheelhoekeilanden) in de meerderheid: die vogels zijn hard op weg naar het noorden en die van Texel hebben nog weinig neiging om zuidwaarts te vliegen. Dat zegt iets over de kwaliteit van de Noordzee bij Texel (inlcusief de rustplaats in De Slufter): hier is het leven goed. Ook zullen we straks wel een paar Texelse jongen hier terug zien, nadat ze een verkenningsrondje Noordzee hebben gedaan. En in de herfst gaan ze, via Frankrijk, Spanje/Portugal, op weg naar Afrika.

 

Op enig moment hopen we "onze" grote sterns weer te mogen begroeten als nieuwe broedvogels. Op Texel of ergens anders, dat maakt niet zoveel uit want grote sterns wisselen nogal eens van kolonie. Pas als de Utopia-kuikens ergens neerstrijken als broedvogels en zelf jongen gaan produceren is de circel rond en heeft Utopia echt een bijdrage geleverd aan de instandhouding van deze bijzondere soort. We zullen nog een paar jaar moeten wachten voordat deze lichting kuikens als broedvogel terugkeert, maar alle voortekenen zijn gunstig. De vogels hebben het, nu al drie jaar in successie, bijzonder goed gedaan in Utopia. En los daarvan, het was een groot genoegen om ze van dichtbij te kunnen volgen. Volgend jaar weer een webcam? Dacht ik wel!

 

Ter afsluiting: een vroege "vreemdeling" op Texel. Kuiken Wit-A68 werd op 22 juni 2016 geringd op Ameland en is, net als veel van zijn Texelse "collega's", met succes uitgevlogen en even neergestreken in De Slufter, op Texel.

 

Tot ongeveer ver in september kun je de Grote Sterns op Texel nog zelf komen bekijken. Op de Volharding, De Slufter en langs de stranden kan je ze dan nog zien, daarna zijn ze tot half maart vertrokken. Komt u komende maanden nog op Texel en wilt u Grote Sterns zien, loop gerust binnen bij het Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp, daar vertellen ze u alles waar je welke vogel op Texel kunt vinden.

 

Als u net zoals wij genoten hebt van de beelden van de Grote Stern, sms dan BEDANKT naar 4333 en geef EUR 3,- voor het beschermen van vogels.

Mardik-200x300px
11.07.2016 | 01:03 | Mardik De kolonie begint leeg te lopen
Mardik-200x300px
28.06.2016 | 00:42 | Mardik 332 kuikens gekleurringd in Utopia
Mardik-200x300px
23.06.2016 | 10:18 | Mardik Dood, en doodzonde
Mardik-200x300px
20.06.2016 | 09:21 | Mardik Geen goede dag, vandaag

Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415
Deverrekieker
Vbn_banner_bergeend_187x400