Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jun 19.06.2016
12:11 uur
Marc Vogelinformatiecentrum

Raar gedrag of toch niet

Soms zien we rond deze tijd nog paringen, en niet alleen met volwassen vogels... lopen er pedofiele vogels rond?

Afgelopen maandag 13 juni was ik voor filmopnames (er wordt gefilmd voor een heuse natuurfilm over Texel) in de Kolonie nabij de webcam. Achter de camera heb je dan uren de tijd om het gedrag van de Grote Sterns te observeren en zo nu en dan te filmen.

Wat al tijden opvalt is dat er vogels met vis terug komen, die dit nergens kwijt kunnen. Normaal komt een oudervogel met vis aanvliegen en binnen no time heeft hij of zij het eigen jong terug gevonden, en het voeren duurt dan gemiddend enkele seconden, formule-1-werk dus. Echter, er vliegen ook vogels rond die overal vis aanbieden, maar het lijkt er dan op dat niemand dat wil hebben. Ze proberen of andere jongen te voeren of ze proberen andere vrouwtjes te lokken en voeren, maar niemand lijkt interesse te hebben in deze vogels.  

Deze vogels zien er ook iets anders uit dat de "normaal" voerende ouders. Bij Grote Sterns is het zo dat, als de eieren uitkomen, de oudervogels beginnen te ruien naar winterkleed. Dit zie je doordat er witte vlekjes op de zwarte kopkap verschijnen. Er vliegen ook vogels rond die nog een gitzwarte kopkap hebben, deze ruien nog helemaal niet. Deze vogels zijn ongepaard en het lijkt erop dat dit allemaal jongere vogels zijn, zogenaamde 3e kalenderjaar vogels. Het eerst kalenderjaar kruipen ze uit het ei, worden vliegvlug en trekken weg. Het tweede kalenderjaar blijven ze vaak in het overwinteringsgebied (enkele komen wel mee naar Nederland), gedurende het derde kalenderjaar komen de meeste weer terug naar hun broedgebied hier in Nederland, maar niet alle onervaren vogels raken aan het broeden. Het zijn naar verwachting deze relatief jonge vogels, die dus ongepaard zijn, die met vis rondvliegen en het vaak niet kwijt kunnen.

Deze vogels blijven wanhopig op zoek naar een partner. Ook al is het broedseizoen al bijna voorbij, ze blijven zoeken en doen hun best om toch een partner te vinden. Dit kan tot rare taferelen leiden.

Zo zag ik maandag 13 juni één van die jongvolwassenen (met geheel zwarte kopkap) een visje aanbieden aan een jong kuiken van circa 1 week oud. Dit kuiken herkende in de oudere vogels geen ouder, dus werd het visje niet aangenomen. Echter, de vogel met vis bleef langdurig aandringen. Meestal worden deze vogels door de ouders weggejaagd, maar in dit geval niet, uiteindelijk deed het jong een poging op het visje te pakken. Tot mijn verbazing begon de vogel die de vis aanbood met het jong te paren, dit ondanks tegenstribbelen van het jong. Een pedofiele grote stern is dan de eerste gedachte die opkomt.

Raar gedrag of niet? In mensenogen is dit inderdaad heel afwijkend gedrag en roept dit allerlei emoties op. Echter, voor de Grote Stern, en uit litereratuuronderzoek blijkt dat het bij meerdere dieren voorkomt, wellicht niet zo raar en wellicht te verklaren.

Je komt uit je overwinteringsgebied, je hebt maar één doel en dat is voortplanten, je kunt geen geschikte partner vinden, niemand wil je visje hebben, dat je met veel moeite hebt weten te vangen en buiten bereik van de hongerige kokmeeuwen hebt weten te houden. Dan is daar opeens een kleiner soortgenootje die wel reageert op je indrukwekkende balts. Ja, dan vertellen de hormonen dus wat je moet doen: voortplanten. Rare jongens, die Grote Sterns.

Een filmpje van deze rare gebeurtenis kunt u hier vinden.

 

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415