Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jun 20.06.2016
09:21 uur
Mardik

Geen goede dag, vandaag

Maandag 20 juni: langdurig regen. Slecht nieuws voor kleine kuikens. Vandaag zullen er heel wat de avond niet halen.

De meeste grote sterns (althans: de dames) leggen twee eieren en de meeste eieren komen ook uit, als ze tenminste niet voortijdig worden opgepeuzeld door nestrovers. Veel kuikens hebben dus, als ze net zijn uitgekomen, een broertje of zusje in het nest. Toch slagen er maar weinig ouders er in om twee jongen vliegvlug te krijgen. Hoe komt dat?

 

In het nest zit een A- en een B-kuiken. Het A-kuiken heeft een kleine voorsprong: hij of zij komt net iets eerder uit of is net iets assertiever, waardoor A het eerste visje krijgt en B het nakijken heeft. Bij ieder volgend visje dat wordt aangevoerd is A meestal net even feller en eerder bij de buit dus de meeste visjes gaan naar A. Alleen als B geluk heeft (pa of ma landt net iets dichter bij B dan bij A en A let even niet op) of als A verzadigd is, krijgt B ook te eten. De kuikens ontwikkelen zich snel en het verschil in ontwikkeling tussen A en B wordt steeds groter. B-kuikens hebben natuurlijk honger en proberen soms ook van andere ouders een visje te bedelen, maar dat levert meestal alleen maar een afstraffing op: grote sterns zijn niet gediend van gebedel van vreemde jongen. Sommige B-kuikens trotseren de pikkende buren en proberen onder de vleugels van zo'n boze buurman of buurvrouw te kruipen. Meestal lukt dat niet (die buren kijken wel uit), maar een enkele keer wel en dan kan zo'n B-kuiken zelfs geadopteerd worden (als de buren geen eigen kuikens hebben die al groter zijn). Uiteindelijk leggen de meeste B-kuikens het loodje en overleven de A-kuikens. De dood van broertje of zusje komt A niet slecht uit, want hoe groter het kuiken wordt, hoe meer vis hij lust en ieder visje dat in broer of zus verdwijnt is een verloren visje, in de ogen van kuiken A. Het leven is hard, voor de B-kuikens dan.

 

Vandaag zullen veel B-kuikens sterven, want ze krijgen niet alleen te weinig te eten, vandaag zitten ze ook in de nattigheid en dus in de kou. Kijk vandaag goed op de webcam: de volwassen vogels zien er pico bello uit (strak in het pak en droog: regen glijdt zo van hun verenkleed af en doet ze niets), maar de jongen zitten in elkaar gedoken nat te wezen. Ook de visaanvoer zou best eens wat minder kunnen zijn, want vissen in de regen is ook wat lastiger dan bij mooi weer. Al met al zullen veel B-kuikens vandaag te kampen hebben met hoge stookkosten om nog een beetje warm te blijven, bij een hele geringe aanvoer van "brandstof": visjes.

 

Het goede nieuws hierbij is natuurlijk wel dat de A-kuikens die deze dag overleven, morgen geen concurrentie meer hebben van een broertje of zusje dat het toch niet zou halen. Morgen gaat het weer volle kracht vooruit! De eerste A-kuikens waren al begonnon met het doen van wat vliegoefeningen. De vleugeltjes zijn nog lang niet volgroeid en het duurt nog wel een paar dagen tot de eerste "vlucht" (van een paar meter), maar de koplopers kunnen al bijna een meter hoog springen. Alleen vandaag even niet.

 

De eerste vlieg"uren" zijn inmiddels gemaakt! Kijk eens pappa: los van de grond. Pappa (of mamma) staat buiten beeld, en de buren hebben dit al eens eerder gezien dus die applaudisseren niet.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415