Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jun 22.06.2016
15:49 uur
Mardik

goeie vis!

Na de regen komt zonneschijn. De kuikens in Utopia groeien onverdroten door, op een super-dieet van vette vis.

De meeste grote kuikens lijken de dag met regen goed te hebben overleefd. De groei zit er nog steeds goed in: iedere dag worden de kuikens forser, hun vleugels langer en hun sprongen in de lucht groter. Voor de ouders is het nu een tijd van super-hard werken. Niet alleen moeten de kuikens een steeds groter lijf onderhouden (alleen daarvoor al is meer voedsel nodig), maar ook worden ze steeds actiever. Stilzitten is er nauwelijks meer bij. De vliegspieren zijn nu in volle ontwikkeling en moeten geoefend worden. Daar is eiwit voor nodig (om de spieren op te bouwen) en brandstof, om ze te oefenen. Vis willen ze, veel en vet!

 

De aanvoer van vis verloopt prima op Texel. Dit jaar bestaat de aanvoer voor een opvallend groot deel uit zandspiering en dan vooral uit grote exemplaren. Er is een beperkte "bijvangst" van kleine haring of sprot (het verschil tussen deze twee haringachtigen is in de regel niet te zien bij het voeren van de kuikens). Deze "harinkjes"zijn veel kleiner dan de aangevoerde zandspiering en hap voor hap levert een grote zandspiering het meeste op, want één vis is één hap. Voor de ouders is het ook "verstandig" om grote vissen aan te voeren, want dan hoeven ze minder vaak heen en weer te vliegen om hun kuikens vol te krijgen. Als dat al lukt natuurlijk, want ze lijken op dit moment onverzadigbaar.

 

Ook de kokmeeuwen zijn alerter geworden en proberen de aangevoerde vis te onderscheppen. Een week geleden kregen de grote sterns nog alle tijd en gelegenheid om hun kuikens te voeren, want de kokmeeuwen hadden nauwelijks belangstelling. Dat is veranderd: ook de groeiende kokmeeuwkuikens hebben honger, dus ook hun ouders moeten harder werken voor de kost. De grote sterns hebben hun gedrag aangepast en voeren de vis, ook al is die net zo lang als het kuiken zelf, vaak in één beweging aan hun kuiken. Het zijn acties à la Raymond van Barneveld: de vis komt als het ware als een pijl aangevlogen en verdwijnt voordat je met je ogen kunt knipperen in één vloeiende beweging in het keelgat van het wachtende jong. Een ongelofelijke prestatie, want grote zandspieringen hangen als een u-vormige banaan onder hun eigen gewicht, dus erg strak zijn die pijlen niet. Maar als je nu nog een foto wilt maken van een aangevoerde zandspiering, valt dat lang niet mee: ze zijn niet alleen de kokmeeuwen te snel af, maar ook menig vogelfotograaf, waaronder ondergetekende. Daarom maar een iets ouder plaatje bij deze blog, van een grote stern met een zandspiering in de snavel.

 

Aangevoerde haring ziet er anders uit, omdat die visjes veel stijver zijn. Ze zien er niet uit als slappe bananen, maar als echte visjes. Een enkele grote stern komt nog aanzetten met een platvisje. Die passen niet echt goed door de keel van de kuikens en als ze die willen voeren lukt dat bar slecht. De kuikens zijn er niet erg van gecharmeerd en laten ze snel vallen. Vaak zijn die platvis-aanvoerders ook niet in de weer voor een kuiken, maar voor zich zelf: ze proberen alsnog indruk te maken op loslopende vrouwen in de kolonie. En daarbij helpt zo'n opvallende prooi wellicht, al zullen de meeste dames wel beter weten: je moet een zandspieringspecialist hebben voor je kroost.

 

Onder de webcam wordt het inmiddels rustig. De kuikens rukken op richting Waddenzeedijk, want daar komt hun vis vandaan. Wat er nu nog onder de wegcam rondscharrelt zijn vooral laat geboren (?) relatief kleine kuikens: achterblijvers. Er zit wat variatie in de uitkomstdata, dus je hebt altijd kuikens van verschillende grootte en leeftijd maar ook deze kleintjes onder de camera zien er vitaal uit en zullen het best redden, als de zandspiering maar blijft komen.

Grote zandspiering: superfood! De grote sterns van Utopia weten er massa's van te vinden en aan te voeren voor hun kuikens. Wie zegt dat een eenzijdig dieet slecht voor je is? Dat geldt niet voor de kuikens. Hoe meer van ditzelfde, hoe beter.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415