Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jun 23.06.2016
10:18 uur
Mardik

Dood, en doodzonde

Broeden op Texel heeft één nadeel: verharde wegen naast de kolonie. Dat levert ieder jaar een paar verkeersslachtoffers op.

In een stil protest stak grote stern Arnhem 1438998 zijn geringde rechterpoot nog omhoog. Ik vond hem, geknakt met een gebroken vleugel op het asfalt. De grote sterns die op Texel veilig (voor hoog water) achter de dijk broeden, moeten wel over die dijk heen vliegen voor hun vis. Onder de dijk langs loopt een verkeersweg. In Utopia is deze weg gesloten voor autoverkeer, maar verderop niet. Sommige grote sterns volgen de dijk kilometers lang, op hun tocht naar zee, of terug met vis naar de kolonie. Aan de buitenkant, over de Waddenzee is dat een veilige route. Aan de binnenkant is er het immer voortrazende verkeer.

 

Er gaat een constante stroom grote sterns over Texel, via verschillende routes. Met een lege snavel op weg naar de Noordzee, met een vis weer terug naar de kuikens. Een van de routes voert langs de binnenkant van de Waddenzeedijk, die als leidraad fungeert en bovendien de nodige wind wegvangt. Vooral bij tegenwind vliegen de sterns laag en zijn dan kwetsbaar voor rijdende auto's. Meestal gaat het goed en vliegen de sterns net hoog genoeg of wippen even omhoog bij nadering van een obstakel. Maar soms gaat het mis en dan ligt er een verkeersslachtoffer op de weg.

 

Zo ook gisteren. Het slachtoffer was geringd, op Griend, als kuiken, in 2010. Op Texel zien we veel grote sterns met een stalen ring in de kolonie en veel van die vogels zullen afkomstig zijn van Griend. Op Griend zijn naar verluidt al meer dan 40.000 grote stens geringd en de aantallen broedvogels zijn daar sterk teruggelopen. Veel van die vogels zijn op Texel komen broeden. Hier is het leven goed, maar deze vogel had dus pech.

 

Nummer 1438998 bleek een mannetje te zijn, 210 gram zwaar. Een topsporter, met maar weinig vet onder de huid. Een harde werker, vermoedelijk een vader. Zijn maag was leeg (maar in goede conditie). Net afgelost in de kolonie en op weg naar zee, voor een maaltijd vis voor zichzelf en een laatste vis die mee terug zou gaan naar het wachtende kuiken, zou ik denken. Dat ging niet meer gebeuren: hij laat bijna zeker een vrouw en kind achter. Zonde. Doodzonde!

 

Verkeersslachtoffer. Het overkomt niet veel grote sterns, maar als het een broedvogel overkomt, is het meteen een familiedrama.

 

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415