Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jun 24.06.2016
23:18 uur
Marc Vogelinformatiecentrum

Jonge vogels worden geringd

Zaterdagochtend 25 juni wordt er vanaf circa 7.30 uur in de kolonie Grote Sterns waar de webcam staat geringd. Het kan dus zijn dat u plotseling iemand door het beeld ziet lopen.

Zaterdagochtend 25 juni wordt er vanaf circa 7.30 uur in de kolonie Grote Sterns waar de webcam staat geringd. Het kan dus zijn dat u plotseling iemand door het beeld ziet lopen. Dit is dus geen indringer, maar een onderzoeker die op zoek is naar jongen die geringd kunnen worden. In grote lijnen gaat het als volgt in zijn werk.

De jonge Grote Sterns worden met de hand gevangen. Ze kunnen nog net niet vliegen, dus zijn ze relatief makkelijk te vangen. Dit gaat heel snel en vakkundig. Per 10 of 20 worden ze in een krat geladen en snel naar de kant gebracht. Hier zitten meerdere teams klaar om de jongen te voorzien van een metalen ring met code, een kleurring met cijfer/lettercombinatie en de jonge vogel wordt gemeten en gewogen. Alle gegevens worden per jong genoteerd en ieder jong wordt met ring gefotografeerd. Vanaf dat moment is dat jong op grote afstand individueel te herkennen. Dit gehele proces duurt circa 1-1,5 minuut per jong. Na het ringen worden de jongen zo snel mogelijk weer op het eiland losgelaten. De jongen reageren direct op het geluid van de ouders, die luid krijsend boven de kolonie hangen. Ervaringen uit het verleden leren dat de rust al na enkele minuten weer is teruggekeerd. Het eiland van de webcam wordt tweemaal bezocht. Eénmaal om de jongen te vangen en éénmaal om de jong weer los te laten. Dit alles kost naar verwachting ruim een uur. De verwachting is om op de verschillende eilanden circa 300 jongen te kunnen vangen en te voorzien van een kleurring met een unieke code.

Deze hele ringactie wordt gecoördineerd door Mardik Leopold van Imares en hij krijgt hulp van vele vrijwilligers. Het ringen staat onder leiding van Kees Oosterbeek van Sovon. Ook hij krijgt hulp van vele vrijwilligers die helpen meten, wegen en fotograferen. Van de gehele ringactie zal een filmverslag worden gemaakt dat te zien is op www.wadden.tv Hier staan in het archief ook filmverslagen van eerdere ringacties.

Ook zal de lens van de webcam grondig gereinigd worden.

Na de ringactie zijn we erg nieuwsgierig wie als eerste een geringde vogel door gaat geven. Schrijf de ringcode op en het moment. Een schermafdruk doorsturen mag natuurlijk ook. Veel succes.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415