Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jun 24.06.2016
23:29 uur
Mardik

Kleurringen!

Op zaterdagochtend 25 juni gaan we, volgens plan, zo'n 300 jonge grote sterns een kleurring geven. Zo kunnen we ze jarenlang volgen en gaan we ontdekken of we een nieuw Texels exportproduct hebben: waar zouden ze, als ze groot zijn, zelf gaan broeden?

Op zaterdagochtend 25 juni zal het even onrustig zijn in de kolonie grote sterns. We gaan dan (en dat doen we maar één keer per jaar) de kolonie in om kuikens te ringen. De kuikens krijgen aan de ene poot een stalen ring van het Vogeltrekstation, die een leven lang mee gaat, en aan de andere poot een witte of een gele plastic kleurring, met een op afstand leesbare letter/cijfer code van drie karakters. Om zo'n kleurring af te lezen heb je wel een telescoop nodig, maar deze ringen leveren een schat aan informatie op.

 

Texelse ringen zijn herkenbaar aan de letter T in de combinatie. Het kan gaan om een T met twee cijfers, bijvoorbeeld T12, of 6T4, of 89T (300 combinaties op witte ringen en nog eens 300 op gele ringen), of T gevolgd door twee letters. Mocht je dus zelf de komende tijd (of volgend jaar of ergens in 2020, want ook de kleurringen gaan lang mee) in de buurt van rustende grote sterns kunnen komen en je hebt een telescoop bij je of een goed fototoestel, let dan op! En laat ons weten welke code je hebt kunnen aflezen, dan vertellen wij je alles wat we over "jouw" vogel weten.

 

Grote sterns vinden verstoring in de kolonie natuurlijk niet leuk, dus we zullen zo kort mogelijk in de kolonie zijn. Wat we zullen doen is: snel met 20 mensen de kolonie in en zo snel mogelijk 100 kuikens in 10 vogelkratjes stoppen en die dan zo snel mogelijk afvoeren naar een basiskamp buiten de kolonie. Dan zal de rust in de kolonie weer snel terug keren. We ringen dan alle 100 kuikens, wegen ze en nemen de "kopsnavel lengte" zodat we weten of ze in goede conditie zijn, en dan brengen we ze weer terug naar hun eiland. We laten ze los, rapen 100 nieuwe kuikens op, etc.

 

De kuikens vinden dit ook niet leuk, maar ze kunnen er goed tegen. De grootste kuikens kunnen al een beetje vliegen en ze blijven nu soms al uren lang alleen als beide ouders uit vissen gaan. We hebben dit vorig jaar en het jaar daarvoor ook gegaan en in de dagen na het ringen hebben we heel veel geringde kuikens samen met hun ouders in de kolonie zien rondscharrelen, alsof er niets gebeurd was. Zoektochten aan het eind van het seizoen in de (lege) kolonie leverden slechts één dood geringd jong op: dit was een heel klein scharminkeltje toen we hem ringden, die het wellicht ook zonder ringen niet gehaald had: kleine B-kuikens gaan nu eenmaal meestal dood. Nu zullen we ons richten op zo groot mogelijke kuikens.

 

De afgelopen twee jaren hebben we gezien dat onze kuikens eerst de Noordzee gaan verkennen: tot in Denemarken en Schotland toe, om vervolgens langzaam af te zakken, via Frankrijk en Spanje richting Afrika. In Afrika zelf wordt helaas weinig afgelezen, maar in Namibië woont een expat-Engelsman die stern-fanaat is. Vandaag meldde hij nog de kuikens Geel-T28 en Geel-34T die we vorig jaar ringden in Utopia. Die blijven lekker hun eerste jaar hangen in de winterkwartieren, maar ze komen vast in de toekomst terug en dan hopen we ze hier weer te zien.

 

Houd dus de webcam in de gaten: als het meezit zie je de komende dagen een vers-geringd kuiken rondlopen. Het is mogelijk dat we dan gaan proberen in te zoomen op de ring, om deze te kunnen aflezen. Als je geluk hebt, maak je dat mee!

 

Voor meer informatie: http://www.wageningenur.nl/nl/project/Kleurringen-Grote-Sterns-Texel.htm en: http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/imares/Expertisegebieden/Mariene-ecologie/Grote-Sterns-volgen-door-kleurringen.htm

 

Vorig jaar pal onder de webcam, twee dagen na het ringen: Geel-7T8. Succesvol uitgevlogen want we hebben deze ring nog diverse malen afgelezen in De Slufter, aan de andere kant van Texel, in juli en augustus 2015. Daarna is Geel-7T8 de Noordzee opgevlogen (nemen we aan). Wie weet keert hij in de toekomst terug naar Texel om zich als broedvogel te vestigen.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415