Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jun 28.06.2016
00:42 uur
Mardik

332 kuikens gekleurringd in Utopia

Afgelopen zaterdagochtend was het prachtig rustig weer: ideaal om een flink aantal kuikens van kleurringen te voorzien, zodat we ze blijvend kunnen volgen.

Het kleurringen van de kuikens in Utopia was een groot succes! We hadden prachtig, warm en rustig weer waardoor we er zeker van konden zijn dat de kuikens niet koud zouden worden doordat ze even aan de ouderlijke zorg werden onttrokken. Om ruim 300 kuikens te vangen en geringd weer uit te zetten hadden we een ploeg van 20 mensen geregeld. In de ploeg vijf ervaren ringers, zodat we, toen we de kuikens eenmaal in handen hadden, vijf "lopende banden" voor de verwerking konden opzetten. Hierdoor verliep alles snel en efficiënt, en waren we na drie uur hard werken weer vertrokken en keerde de rust weer in de kolonie.

 

We hebben op drie verschillende eilanden kuikens gevangen. Dat gebeurde door met zijn allen tegelijk naar zo'n eiland toe te waden, "gewapend" met vogelkratjes. Snel 10 grote kuikens per krat verzamelen en binnen 10 minuten weer weg wezen met de vangst. De kuikens werden opgemeten en gewogen en van ringen voorzien, op veilige afstand van de kolonie. In het veld hadden we wat tafels en stoelen neergezet. Ringen, weegschalen, schuifmaten en vleugellatten lagen klaar: en ringen maar! Iedere vogel die zijn kleurring had gekregen, kreeg ook een statieportret: aan ieder meet-weeg- en ringteam was een fotograaf toegevoegd. Zodoende kunnen we straks, als mensen onze vogels aflezen en hun waarneming insturen, hen belonen met een babyfoto van hun vogel. Per vangst "deden" we zo'n 100 kuikens, die na een uurtje allemaal geringd waren en vervolgens weer werden losgelaten op het eiland waar ze werden gevangen. Tijdens het ringen, toen we dus met zijn allen weer buiten de kolonie aan het werk waren, was het in de kolonie zelf weer rustig, waardoor de verstoring in de kolonie tot een minimum beperkt bleef.

 

Die kuikens schrikken natuurlijk wel van zo'n happening en we wilden graag weten hoe het ze na het ringen zou vergaan. Daar hebben we twee middelen voor: telescopen en de webcam. Eén vangplek ligt vrij dicht bij de openbare weg, waarvandaan je de geringde jongen nu goed kunt zien. Mocht je de kans hebben: kom nu kijken, in Utopia! Zaterdagmiddag zijn we ook zelf meteen gaan kijken en toen konden we al ruim 30 verschillende ringen aflezen. Geen kunst zou je zeggen, want we hadden die ringen net zelf aan die kuikens gehangen, maar zo konden we zien hoe deze kuikens erbij stonden. Welnu: er was geen enkel verschil te zien tussen geringde en ongeringde kuikens. De geringde kuikens scharrelden net zo onbekommerd rond als de andere kuikens, waren in gezelschap van hun ouders, kregen visjes aangereikt, etc. Zondag en maandag is er ook bijna de hele dag gekeken en de teller van de afgelezen ringen staat al dik boven de 50.

 

De vogels die we rond de webcam vingen zijn merendeels nog daar aanwezig: te ver, te diep in het terrein voor onze telescopen. Maar nu doet de webcam goede diensten: je kunt heel goed jongen zien met een witte kleurring aan de ene poot en een stalen Vogeltrekstationring aan de andere. Bij de huidige settings van de webcam zijn de codes helaas niet te lezen, want daarvoor is de resolutie te laag (ook al hebben we al een beetje ingezoomd). Daar is wel iets aan te doen, want de webcam is op afstand aan te sturen en nog veel verder in te zoomen. Dat gaat, net zoals bij een maanlander of zo'n karretje op mars, met enige vertraging en dus is het lastig werken, maar het kan wel. Ga ik binnenkort wel een keer proberen en dan zien we wel of we ook bij de webcam een paar kuikens kunnen aflezen. Als we nog een week verder zijn zullen veel van deze kuikens oprukken richting Waddendijk en dan krijgen ook onze telescopen ze in het vizier. En nog wat later mogen ze, over de dijk de wijde wereld in en dan hopen we natuurlijk op terugmeldingen van elders.

 

Nog meer goed nieuws: de meeste kuikens waren aan de zware kant (in vergelijking met vorig jaar en het jaar daarvoor). Ze waren heel goed gegroeid op die grote zandspieringen die ze almaar te eten kregen. Ook bleken we wat kleine kuikens te hebben gevangen (kleiner dan die van de vorige jaren). Goede kans dat hier B-kuikens tussen zaten, want er zijn nog steeds veel ouders met twee kuikens. Dat lukt ze alleen onder hele goede (voedsel)omstandigheden dus alles wijst erop dat we een hele goede lichting kuikens met kleurringen de wereld in sturen dit jaar. Dat ze maar vaak, en over een lange reeks van jaren, mogen worden terug gezien! En dat ze later, als ze groot zijn, zelf ergens (waar? dat is de vraag!) broedvogel mogen worden. Het ga jullie goed, Utopia-kuikens!

 

l

Kuiken Wit-5T2 op zaterdagmiddag: op de eerste dag onder zijn nieuwe naam. Alle veertjes zitten weer keurig in het gelid en hij heeft net een visje op. Hij is, voor zijn grootte, prima op gewicht en het leven lacht hem toe. Wie leest deze ring straks als eerste af, buiten Utopia?

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415