Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Mardik

Mardik

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eckard Boot - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Eric Menkveld - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

Lauren Vriens - Natuurmonumenten

moderator14

moderator14

Marc Vogelinformatiecentrum

Marc Vogelinformatiecentrum

BDLRedactie

BDLRedactie

Jul 11.07.2016
01:03 uur
Mardik

De kolonie begint leeg te lopen

In Utopia broedden de grote sterns geconcentreerd op enkele eilandjes. Na de grote geboortegolf werd het daar overvol, zeker toen de jongen steeds groter en mobieler werden. Zodra ze een beetje konden vliegen, gingen ze zich meer over het terrein verspreiden en nu is het tijd voor de Grote Sprong Voorwaarts.

Het leek wel of de grote sterns elkaar steeds meer in de weg gingen zitten. De grootste, meest mobiele jongen zochten steeds nadrukkelijker de randen van de broed-eilandjes op, waardoor de vlekken grote sterns steeds verder gingen uitdijen. In de kolonies was het ook een ongelofelijke herrie en misschien zochten de vogels de weg konden wel iets meer rust. Ook is het handig om je jong ergens aan de rand te parkeren als je snel wilt voeren. Midden in de kolonie is het een heel gedrang, en een heel gezoek om je vis aan je eigen jong kwijt te kunnen, aan de rand is dit iets eenvoudiger.

 

We hebben 323 jongen geringd die op het punt stonden uit te vliegen. Omdat deze jonge vogels de neiging hadden om de randen van de groep op te zoeken, waren veel van hen vanaf de weg langs de rand van het terrein te zien, en waren hun ringen af te lezen. We zijn nu twee weken verder: tijd voor een tussenbalans.

 

Alles bij elkaar zijn nu de ringen van 159 verschillende jongen in de kolonie afgelezen: dat is dus bijna de helft. Op zondagmiddag 10 juni werd het eerste gekleurringde jong buiten Utopia gezien: een paar kilometer verderop in de buur-kolonie Wagejot. Grote stern (kuiken) Wit-7T1 had de primeur. In gezelschap van een van zijn ouders vloog hij rondjes over het Wagejot en oefende hij stootduiken in het ondiepe water. Ook ging hij even uitrusten op een steen midden in de waterplas zodat zijn kleurring kon worden afgelezen. Er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen: ze zijn nu echt klaar om de wereld te veroveren. En omgekeerd verwachten we ieder moment jongen uit andere kolonies in Utopia te mogen begroeten, op hun eerste reis. Binnen Nederland zijn er ook kleurringen omgelegd op Griend, op Ameland en op de Scheelhoekeilanden op Goeree. We kijken naar ze uit!

 

De afgelopen weken zijn de Utopia-kuikens zichtbaar groter en sterker geworden en ze kunnen nu echt vliegen. In de kolonie zelf zijn nog wel wat kleine achterblijvers die relatief laat uit het ei zijn gekropen maar die zijn ongeringd gebleven. De meeste geringden die we zien zijn nu nog eilandhoppers binnen Utopia. Sommige blijven hardnekkig op een bepaalde plek, maar veel jongen hebben we inmiddels op meerdere eilandjes binnen Utopia gezien. Dat krijg je, als je kunt vliegen: de horizon wordt bereikbaar en je wereld groeit.

 

Van vorig jaar weten we, dat jongen die Utopia eenmaal hebben verlaten, er nog maar zelden weer terugkeren (in het zelfde jaar). Weg is weg, spijtoptanten zijn zeldzaam. De Noordzee roept!

Wit-7T1 was, toen hij werd geringd, een fors maar mager kuiken. Hij woog 204 gram en dat had, gezien zijn vleugellengte op dat moment, 240 gram moeten zijn. Zijn (tijdelijke?) gewichtsachterstand heeft hem niet verhinderd succesvol uit te vliegen!

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415