Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter van den Akker

Peter van den Akker

BDLRedactie

BDLRedactie

Marinus Hondelink

Marinus Hondelink

May 19.05.2016
23:38 uur
Marinus Hondelink

Op leven en dood

Ten minste één jong heeft de strijd nu al moeten staken. Oorzaak onbekend. Van de overige zes kan niet met zekerheid worden gezegd dat ze allemaal nog in leven zijn. We hopen er het beste van. Bij leven hoort dood, maar zo gemakkelijk is dat niet.

Vogels kruipen uit het ei en iedereen hoopt dat ze voor langere tijd bij ons zullen blijven. Bij het NIVON in Goor ringt Henri Bouwmeester jonge zangvogels. Op een rondleiding vertelde hij over een koolmees van meer dan twintig jaar oud. Maar de gemiddelde leeftijd van een koolmees is slechts een paar weken. Uw ijsvogelaar controleert voor IVN/Diepenheim 120 nestkasten van zangvogels. Dan leer je omgaan met predatie, jongen die alleen in een nest zijn achtergelaten en meer onheil met de dood tot gevolg. Je went daar nooit aan.

 

Wat gebeurt er nu met het dode jong? Als de omgeving droog genoeg is, droogt de vogel langzaam uit. Een watermolenaar vond in de molen een grote gele kwikstaart die de weg naar buiten niet terug had kunnen vinden, nadat vergeefse pogingen waren gedaan via het raam weg te komen. Mislukt. Het is al een aantal weken geleden dat dit gebeurde en de vogel is nog steeds volledig intact: uitgedroogd. Dat laatste zal waarschijnlijk ook met ons ijsvogeltje gebeuren. Droogt langzaam uit en blijft in een hoekje liggen. Van de andere verwachten we binnen anderhalve week een glorieuze uittocht. Hopelijk kunnen we de prachtige kleuren een poosje op de webcamstok bewonderen.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415