Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter van den Akker

Peter van den Akker

BDLRedactie

BDLRedactie

Marinus Hondelink

Marinus Hondelink

May 27.05.2016
11:56 uur
Peter van den Akker

Hoe zien onze jongen er nu uit? (deel 2)

Uit de beelden van het nest eerder deze week was te herleiden dat er nog zeker vijf jongen in leven waren, maar zes was ook niet uitgesloten. Het blijft heel moeilijk een overzicht van het gehele nest te krijgen, want continue zitten er beestjes achter elkaar verscholen. De beelden laten meestal alleen poten en buiken zien. Maar soms zelfs dat niet; hoe zien onze jonge kornuiten er nu toch uit?

Het is heel jammer dat de beelden van het nest met jongen, afgezien van de eerste dagen, heel onduidelijk zijn. Een leerpunt voor de volgende keer. De ontwikkeling van de jongen en het voeren hebben we hierdoor niet mooi kunnen volgen. Daarom bijgaand een tweetal foto’s om u een idee te geven van de groei van hun verenpak.

 

De jongen op bovenstaande foto zijn 16 dagen oud, alle veren zijn aanwezig en aan het groeien. De onderstaande foto laat 5 jonge IJsvogels zien die vorig jaar augustus zijn gefotografeerd door Wilfried Gosemeijer in Denekamp, net na het uitvliegen. In vergelijking tot de andere foto ziet hun verenpak er gaaf en compleet uit. Alleen de staarten zijn duidelijk nog niet op lengte evenals de snavels. Onze voorspelling was dat de jongen vandaag op 27 mei zouden uitvliegen; ze zijn nu 24 dagen oud. Maar tot 19.00 uur is dat nog niet gebeurd. Uit literatuur is bekend dat jonge IJsvogels op een leeftijd van 23 – 25 dagen uitvliegen.

 

De oude vogels zullen de jongen na het uitvliegen snel los laten en een tweede legsel gaan produceren. Gisteren wilde het mannetje al weer paren. Het wordt spannend om te zien of dit tweede nest voor één van de twee camera’s wordt gelegd.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415