Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter van den Akker

Peter van den Akker

BDLRedactie

BDLRedactie

Marinus Hondelink

Marinus Hondelink

May 31.05.2016
16:13 uur
HansVBN

Net voor het uitvliegen

Is er een ijsvogelpaar bekender dan dat van Beleef de Lente? Vast niet. Wereldwijd volgen ongeveer een miljoen mensen de verrichtingen van deze fantastische vogels via de webcams. Vogel op de tak, vogel met visje, jongen in het nest en jongen die gevoerd worden. Afgelopen weekend vlogen ze uit en nu zijn de jonge vogels druk bezig om zich de vistechniek eigen te maken.

 

IJsvogelpoging 1

Nieuwsgierig geworden door die spectaculaire Beleef de Lente-beelden, wilde ik de broedomgeving wel eens met eigen ogen zien. Voor mijn gevoel speelt zich net buiten het oog van de camera nóg een heel ijsvogelleven af. Op mijn vrije maandag stap ik in de auto om vanuit Zeist naar het Brabantse Dongen te rijden. Nota bene mijn geboorteplaats. Het regent gestaag en op de autoradio hoor ik dat zich de langste file van het jaar aan het vormen is. Ik draai om en ga terug naar huis. Maar goed ook, want die dag wordt het niet meer droog. IJsvogelpoging 1 mislukt.

 

IJsvogelpoging 2

De donderdag erna neem ik verlof en ga opnieuw op pad voor poging 2. Na een gastvrij Brabants onthaal, ik ken Peter en Elly al jaren, kruip ik in een camouflagetentje bij de inmiddels bekende vijver. Ik zit loge en acht meter voor me kijk ik uit op de bekende tak en de webcam, die niemand ooit ziet. Holenduiven koeren en zwartkoppen zingen, maar… verder blijft het stil. Na een half uur wachten nog geen ijsvogelteken. Ik neem me voor nog een half uur te wachten en als de situatie niet wijzigt, onverrichter zake te vertrekken. Stel je voor dat de ijsvogels me gezien hebben en de zaak niet vertrouwen, of in ieder geval geen heil in mij zien.

 

IJsvogel met goudvis

Even tuur ik voor me uit, knipper met mijn ogen en plotseling zit daar het vrouwtje met een pracht van een vis in de snavel. Niet zo maar een vis, maar een heuse goudvis. Later hoor ik van Peter dat de vogels de laatste dagen gaan vissen in de visvijver van het nabij gelegen tuincentrum. Met dank aan… Mijn ijsvogel met vis hipt een paar keer omhoog en omlaag op de tak en schiet dan weg naar het nest. Dat bevindt zich net buiten mijn netvlies. Maar – lang leve de techniek – op mijn smartphone zie ik - of eigenlijk hoor ik vooral - hoe de jongen in het nest opgewonden raken en er kennelijk een getrakteerd wordt op vis.

 

 

IJsvogel op webcam

Vanaf dat moment volgen de ijsvogelmomenten elkaar in snel tempo op. Man komt met stekelbaars; vrouw houdt het bij goudvis. Vanaf een andere tak, die zich net buiten het bereik van de webcam bevindt, duikt het vrouwtje herhaaldelijk in het water. Ze moet tien keer duiken om een keer beet te hebben. In mijn enthousiasme probeer ik het duiken op de digitale geheugenkaart vast te leggen. Als ik later terugkijk, zie ik dat mijn reactievermogen toch te wensen over laat. Beter lukt het om ma ijsvogel te portretteren als ze boven op de webcam zit. Nooit gedacht dat onze dure camera ook gebruikt wordt als ordinaire visplek of om toilet op te maken.

 

 

Speciale kraamvisite

Voldaan van ijsvogelmomenten gluur ik vanuit mijn tentje even op zij. Schrik! Stop! Op twee meter afstand zit een groene specht op een bankje. Doorgaan met adem halen! De vogel heeft kennelijk net een bad genomen. Dat heb ik dan weer gemist. Maar hij – aan de rode baardstreep zie je dat het een man is – ziet er schitterend uit. Bijna net zo mooi als een … Nee, dat is niet waar. Er gaat niets boven ons Beleef de Lente-ijsvogelpaar! Om een ochtend zo dicht bij twee zo bekende BV’ers te zijn geeft een heel bijzonder gevoel. Een dag later verlaten zes gezonde (met goudvis) weldoorvoede ijsvogels het nest.

   

 

Peter en Elly bedankt voor jullie zorgzame gastouderschap!

Hans Peeters

Hoofdredacteur Vogels

 

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415