Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter van den Akker

Peter van den Akker

BDLRedactie

BDLRedactie

Marinus Hondelink

Marinus Hondelink

Jun 02.06.2016
17:40 uur
Christ Ken en Geniet

IJSVOGELPRET

Er speelt heel wat af in de tuin van Peter en Ellie

 

IJsvogelbroedsel

Wat is het toch fantastisch dat de nieuwe wand zo goed in de smaak is gevallen bij de ijsvogels. Er ging dan wel een lange verkenning aan vooraf, maar na een uitwaaiweekend had het mannetje toch zijn vrouwtje gevonden en weten te verleiden mee te komen naar de Beleef-de-Lentetuin.

Wat was het mooi om hen te zien paren en graven. We zagen hoe het nest werd gebouwd, braakballen vlogen in het rond en werden verbrijzeld en zo ontstond een voor de jonge ijsvogels geschikt tapijtje.

Later konden we op een sublieme manier meegenieten van het leggen van de eitjes, maar liefst 7, een uniek beeld.

 

Spannend moment

Een erg spannend moment was natuurlijk, zoals bij alle Beleef-de-Lentevogels, het uitkomen van de eitjes, we konden het allemaal live meemaken. Met kippenvel heb ik zitten kijken, naderhand zagen we hoe het er aan toe ging in het nest, hoe de jongen in een kring ronddraaiden en elkaar overeind hielden. Het eerste voeren, ongelofelijk wat die zo fragiele kleintjes naar binnen wisten te werken. De ene vis na de andere werd door pa en ma aangevoerd.

 

Uniek

We hebben iets unieks meegemaakt; kenden we al de zonsverduistering en de maansverduistering, wij beelefden de allereerste ijsverduistering. Regelmatig zaten de jongen voor het cameravenster en ontnamen ons het zicht. Helaas was daar niets aan te doen, het kwam door de constructie van het nest. Immers, de nestkamer zit bijna een meter onder de grond, voor de bouwers een leermoment, maar voor de kijker een 'jammer maar helaas' moment. Ingrijpen kon niet, gaan graven was geen optie, dat zou onmiddelijk tot verstoring leiden. Later werd de camera ook nog eens vervuild door de jongen en was het zicht gering, we hebben het voor lief moeten nemen.

 

Triest

Toch hebben we ook trieste momenten gehad, één jong overleed in het nest; iets dat wel vaker gebeurt, maar voor sommige mensen een hard gelag. De overgeblevenen groeiden hard, de eerste geluidjes werden opgevangen, velen leefden mee met de ijsvogelkuikens.

 

PLONS

En dan het moment dat de jongen uit zouden gaan vliegen, altijd spannend. Zelf was ik een dag te vroeg al om 5.30 uur in mijn schuiltentje aanwezig in de tuin, om maar geen moment te verliezen. Ook toen al waren de ouders bezig met het uitlokken van de jongen, de vis werd in de gang gevoerd en zelf had ik echt gedacht dat het moment daar was.

En toen sloeg het noodlot toe, een ijsvogel zat op de tak met zijn kop recht omhoog en ja hoor boven in een boom zat de sperwer, bijna recht boven mijn schuiltent. Dat moment wilde ik niet missen, ik maakte een draaiende beweging en verplaatste het statief, allemaal in die nauwe ruimte van de schuiltent en toen een grote plons. Daar lag ik naast de ijsvogel in het water, camera op tilt, want elektronica en water gaat niet goed samen. De ijsvogel leek me uit te lachen en ging vrolijk verder met voeren. Ik droop af, met een nat pak en een verdronken camera.

 

Feest

De volgende dag vlogen de jonkies uit, maar liefst 6 ijsvogels verlieten het nest. Met een geleende camera heb ik nog wat beelden kunnen schieten, maar helaas niet van de beste kwaliteit, het regende en de jongen hielden zich verborgen. Gelukkig hebben we ontzettend mooie clips van Nella, die zich voor ons uit de sloffen werkt, een geweldige vrijwilliger.

 

Herhaling

Nu zijn ze zich weer aan het voorbereiden van een nieuw broedsel, we gaan het allemaal weer volgen, al zullen we wat beelden missen door het vuile ruitje. Natuurlijk probeer ik nog wat beelden te schieten met de nieuwe camera, maar dat gaat u allemaal nog zien en meebeleven.

 

klik op deze link: filmpje jonge ijsvogels uitgevlogen

klik op link: ijsvogel jongen van 2015

 

 

 

Foto: Hans Peeters

 Foto Chr. Grootzwagers

Foto Chr. Grootzwagers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415