Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter van den Akker

Peter van den Akker

BDLRedactie

BDLRedactie

Marinus Hondelink

Marinus Hondelink

Jun 06.06.2016
22:34 uur
Peter van den Akker

Een tweede legsel in dezelfde nestkamer!

Het kon niet uitblijven, een nieuw legsel kondigde zich al even aan door de verschillende paringen die we vanaf 25 mei hebben gezien. Gisteren is op 5 juni het eerste ei van het tweede legsel gelegd en vandaag het tweede ei. Ons paartje krijgt er nog even geen genoeg van en gaat verder op de vertrouwde plek in dezelfde nestkamer.

Ik heb wel gelezen dat IJsvogels het tweede legsel al kunnen starten als de jongen van het eerste broedsel nog niet zijn uitgevlogen. Maar misschien heb ik dit wel verkeerd onthouden en wordt alleen het tweede legsel al voorbereid. Want dat is wat wij bij ons paartje ook hebben gezien, de paringen voor het tweede legsel startten 4 dagen voor het uitvliegen van het eerste broedsel. Na het uitvliegen heeft met name het vrouwtje het nest gereinigd; visresten en uitwerpselen werden in de snavel meegenomen en soms via een duik in het water afgespoeld. De oude vogels kunnen ook achteruit lopend troep met de poten uit de nestpijp schoppen. Dit geeft een spervuur van zand en uitwerpselen, maar dat kon nu niet op film worden vastgelegd.

Nog even de statistiek van het eerste legsel op een rijtje:

 

1-ste broedsel

2-de broedsel

Start eileg

7 april

5 juni

Start broeden

13 april

 

Legselgrootte

7 eieren

 

Uitkomstdatum

3 mei

 

Broedduur

20 dagen

 

Uitkomstpercentage eieren

100%

 

Uitvliegdatum

29 mei

 

Aantal uitgevlogen jongen

6

 

Uitvliegsucces

86%

 

 

Er zitten slechts 7 dagen tussen het uitvliegen van de jongen en de start van de nieuwe eileg. Moeten ze niet even een weekje rust nemen en op krachten komen? Maar ons paartje lijkt er goed voor te staan, met voedsel in overvloed en gaat wellicht een grote bijdrage aan de instandhouding en groei van de Brabantse IJsvogelpopulatie geven. Misschien gaat het wel lukken om 10 jongen in 1 seizoen te produceren? We zullen nooit weten hoeveel jongen hiervan de zomer, herfst en winter gaan overleven en het volgende seizoen zelf aan broeden toekomen. Maar normaliter sterven de meeste jongen in hun eerste levensjaar; een dergelijke hoge jongenproductie is een verzekering tegen een hoog sterftepercentage.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415