Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Koolmees

Nederlands Instituut voor Ecologie

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter de Vries

Peter de Vries

Lysanne Snijders

Lysanne Snijders

Lies Zandberg

Lies Zandberg

Peter V

Peter V

Christ Wandelaar

Christ Wandelaar

Feb 16.02.2015
10:44 uur
Lysanne Snijders

Nieuwe ronde, nieuwe locatie, nieuwe kansen

Tituu, tituu, tituu. Hoor je ze al buiten? Wij wel. De koolmeesmannen zingen er namelijk al rustig op los. Toch gaat het nog wel even duren bij de koolmees voor er ook echt eieren aan te pas komen, maar gelukkig vormen de uilen van Beleef de Lente een goed voorprogramma.

Afgelopen dinsdag zagen we al een koolmeesvrouw een voorzichtige poging doen om de buitenkant van een nestkast te inspecteren, terwijl haar man verderop luidkeels aan het fluiten was. Het is duidelijk, het Beleef de Lente seizoen komt er weer aan!

En wat wordt het dit jaar? Vroeg? Net als 2012 en afgelopen jaar. Of toch ineens heel laat? Zoals in 2013. Het is moeilijk te voorspellen, zowel voor ons als voor de koolmezen. Maar ja, het succes van de toekomstige generatie koolmees hangt er wel van af. Gaan ze het broeden goed plannen? En kunnen ze zich aanpassen als het misgaat. Blijven man en vrouw koolmees dit keer allebei bij het nest? We gaan het zien. Na de afgelopen rampzalige jaren, zal het nu toch zeker wel gaan lukken? Nieuwe ronde, nieuwe locatie, nieuwe kansen.

Als (koolmees)biologen van het NIOO-KNAW en de Gedragsecologiegroep van Wageningen Universiteit gaan wij, Lysanne Snijders, Lies Zandberg en Peter de Vries, u de komende maanden verslag doen van onze ervaringen en avonturen met De Koolmees. Het NIOO doet al bijna 60 jaar onderzoek naar de koolmezen die nesten in de honderden nestkasten opgehangen in allerlei bossen verspreid over Nederland. We kijken onder andere, naar de gevolgen van klimaatverandering, kunstlicht, sociaal gedrag, partnerkeuze en persoonlijkheden op het broedsucces van de vogels in het wild. Wekenlang zwerven we door de bossen, fietsen van nestkast naar nestkast en houden we u op de hoogte van onze bevindingen. Houdt dit blog dus goed in de gaten.

Lysanne Snijders, Lies Zandberg en Peter de Vries

Bdl2015-doneer-koolmees
Banner-beleef-de-lente_vroege_vogels
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.       Sluit