Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Koolmees

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter de Vries

Peter de Vries

Lysanne Snijders

Lysanne Snijders

Lies Zandberg

Lies Zandberg

Christ Ken en Geniet

Christ Ken en Geniet

BDLRedactie

BDLRedactie

May 26.05.2016
22:42 uur
Lies Zandberg

To clean or not to clean..?

We kregen laatst de vraag of je na zo’n succesvol uitgevlogen nest de nestkast beter gelijk kan schoonmaken, of dat je het oude nest beter kan laten zitten. Nu heb ik het bij andere koolmeesexperts op het werk even in de groep gegooid, en hier kwam een vrijwel unaniem advies uit: als je de kans op een tweede nest zo groot mogelijk wil houden, dan kan je het nest beter nog even laten zitten.

Het paartje dat hun eerste nest met jongen succesvol groot gebracht hebben, zitten nog steeds in hun territorium. Hierdoor is het vrij onwaarschijnlijk dat een ander paartje koolmezen in hun territorium een nest gaat bouwen. We kunnen er dus vanuit gaan dat – als we nog een nest jongen in deze kast krijgen – het van het huidige paar gaat komen. Zij hebben al een nest succesvol groot gebracht in deze kast, dus het is een ‘goede kast’, ideaal voor een tweede broedpoging! Bovendien hoeven ze nu niet meer helemaal opnieuw een nest te gaan bouwen, wat ook veel energie en moeite scheelt voor het vrouwtje, die nu waarschijnlijk nog druk is met haar huidige kuikens. Als je nu dit nest gaat verwijderen is de kans groot dat je ze hierin verstoord, en dat ze naar een andere kast verhuizen.

 

Natuurlijk is dit geen garantie dat we nog een nestje in deze kast gaan krijgen. Het is immers al vrij laat in het seizoen, en tegenwoordig komen tweede nesten na een succesvol uitgevlogen nest steeds minder vaak voor. Maar, als je de kans zo groot mogelijk wil maken, kan je beter nog even wachten met het leeghalen van de kast tot later in de zomer.

Koolmees2
22.04.2016 | 11:32 | Lies Zandberg Broeden is hard werken

Adbdl-vogelsdichterbij-142x415
Nioo_logo_beleef_de_lente