Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Koolmees

Beleef de Lente 2014 is afgelopen. Bedankt voor het kijken en tot volgend jaar!

koolmees

Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO)

Dit weblog wordt beheerd door:
Peter de Vries

Peter de Vries

Lysanne Snijders

Lysanne Snijders

Lies Zandberg

Lies Zandberg

Jun 30.06.2014
13:21 uur
Peter de Vries

Afscheid

Aan het einde van het Beleef de Lente seizoen 2014 is het tijd om terug te kijken. Eerst maar eens naar de webcam Koolmees. Het begon allemaal zo voorspoedig en we hadden allemaal goede hoop dat het nu eens echt goed zou gaan. Helaas kwam deze verwachting niet uit, iedereen weet hoe mis het ging. Lastig en het kan moeilijk zijn hiermee om te gaan, maar het geeft ons ook een unieke inkijk in het leven van de Koolmees. Dit nest ging over de kop, zoals zo velen dit voorjaar over de kop gingen.

 

Ook in de bossen waar we onderzoek doen zag het er allemaal heel rooskleurig uit. De afgelopen winter was een mastjaar (veel beukennoten) en echt koud was het ook niet geworden. Dat er veel Koolmezen waren zagen we de afgelopen winter aan de aantallen mezen die ’s nachts in onze kasten sliepen. Dat waren er echt veel en gaf hoop op een goed broedseizoen.

 

Het seizoen begon ook voorspoedig maar begin mei ging alles verkeerd. De Koolmezen kregen jongen, maar er waren geen rupsen om te voeren. Terwijl de jongen dat echt nodig hebben, zonder rupsen gaat het niet met kleine Koolmeesjes. Het was in deze periode ook nog eens erg koud met veel regen. De jongen worden dan nat van de natte ouders, krijgen het koud en dan gaat het fout. De ouders kunnen niet op het nest blijven zitten om de jongen warm te houden, ze moeten voedsel zoeken. De jongen koelen te veel af, bedelen niet meer en in no-time gaat het nest over de kop.

 

De harde waarheid, het loopt zoals het loopt. Gaat het hierdoor slecht met de Koolmees, is zo’n jaar niet dramatisch? Gelukkig niet, Koolmezen krijgen veel jongen en eens in de zoveel jaar hebben ze een extreem goed broedseizoen. De vele nieuwe Koolmezen die dan de populatie versterken zorgen ervoor dat een aantal slechte jaren goed opgevangen kunnen worden.

 

Wij hebben dit jaar met heel veel plezier dit blog bijgehouden, al uw vragen beantwoord en u op deze manier hopelijk iets meer geleerd over de heel bijzondere en tegelijkertijd zo gewone Koolmees. Tot de volgende lente !

 

Lysanne, Lies en Peter

Mees
05.06.2014 | 22:12 | Peter de Vries Een bericht van Vlieland !
Mees
06.05.2014 | 12:40 | Peter de Vries Een Koolmees bij de buren !
Koolmees2
26.04.2014 | 16:50 | Lies Zandberg Beschuit met muisjes II

Doneer_koolmees
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.       Sluit