Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Ooievaar

Dit weblog wordt beheerd door:
Arda STORK

Arda STORK

Caroline STORK

Caroline STORK

Wim STORK

Wim STORK

Annemieke STORK

Annemieke STORK

Leo STORK

Leo STORK

Monique STORK

Monique STORK

BDLRedactie

BDLRedactie

May 27.05.2016
12:20 uur
Arda STORK

Zwart-wit

Elke dag wordt de tekening van het verenkleed van de jongen duidelijker. Op hun 'vleugels' is een zwarte band te zien. De jonge kuikens hadden alleen donsveertjes, maar nu zijn er dekveren en slagpennen aan het groeien.

De dekveren geven een vogel zijn vorm en kleur, onder de dekveren zitten de donsveren voor isolatie. Slagpennen zijn lange, sterke veren die aan de vleugels zitten en samen het vliegoppervlak vormen. En dat hebben onze jonge ooievaars uiteindelijk nodig om over een week of 6 het nest te verlaten. En dan zijn er nog de staartpennen, die helpen bij het sturen. Handig om goed op het nest te landen.

 

Vogelveren ontstaan uit papillen, soort wratachtige knobbeltjes in de huid, en zijn opgebouwd uit hoornstof of keratine. Net als onze nagels. Alleen zijn veren een tikje geavanceerder gebouwd. Een veer bestaat uit een schacht die zich vertakt in baarden en baardjes. Op de dekveren, slag- en staartpennen zijn de kleine baardjes uitgerust met microscopische haakjes, die in elkaar grijpen en de veer een samenhangend oppervlak geven. Als een vogel zijn veren poetst, doet hij dat om losgeraakte baardjes weer met elkaar te verbinden. Uit een telling van de slagpennen van kraanvogels bleek dat elke zijde van de veer zo’n 650 baarden heeft, die zich per stuk weer in 600 baardjes vertakken. Eén kraanvogelveer bevat dus ongeveer anderhalf miljoen baardjes.

Een veer zelf is geen levende structuur. De vogel kan zijn veren bewegen dankzij spiertjes rond het veerzakje waarmee de veer aan de huid vastzit. De meeste vogels vervangen hun verenkleed ten minste eens per jaar, en de nieuwe veren groeien uit dezelfde papillen.

 

 

 

Met_ooievaar
26.05.2016 | 22:57 | Arda STORK Er zijn nesten en nesten
Caroline_walta-facebook-ooievaar
25.05.2016 | 13:32 | Caroline STORK Even voorstellen: de zwarte ooievaar
Met_ooievaar
19.05.2016 | 22:21 | Arda STORK Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat
Caroline_walta-facebook-ooievaar
18.05.2016 | 21:45 | Caroline STORK Reddeloos of te redden?

Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-2-142x415
Vroege_vogels_banner
Banner_stork_1000