Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Steenuil

STONE, Steenuiloverleg Nederland Forum voorwaarden

Dit weblog wordt beheerd door:
Joep STONE

Joep STONE

Ronald STONE

Ronald STONE

Pascal STONE

Pascal STONE

Peter Natuur

Peter Natuur

Christ Wandelaar

Christ Wandelaar

Apr 28.04.2015
21:15 uur
Pascal STONE

Strakke planning

Nu de eerste eieren gelegd zijn, kunnen we alvast een blik vooruitwerpen over het verdere verloop van het BdL-seizoen bij onze steenuilen.

Het tweede ei kwam 49 uur en 16 minuten na het eerste ei. Daarmee was het een vlot tweede ei. Komt het derde ei, dat we zeker nog verwachten, ook na een uur of 50 dan mogen we dat morgen, woensdag 29 april, omstreeks 19.00 uur tegemoet zien. En dan wordt het spannend: wordt er daarna nog een vierde ei gelegd, of zelfs meer?

 

Van serieus broeden is nu nog geen sprake. Overdag zit vrouw weliswaar voor langere tijd bij de (vaak onzichtbare!) eieren, maar ze broedt nog niet. (Wel wordt ze goed verwend door haar vent.) Een verschil met de kerkuil en bosuil is dat steenuilen pas met broeden beginnen nadat het voorlaatste of laatste ei is gelegd. Anders dan bij die andere uilen gaat de ontwikkeling  van de embryo's daardoor gelijk op en komen de eieren in een nest doorgaans binnen 24 uur uit, en zijn de jongen dus allemaal van ongeveer dezelfde leeftijd.  

 

We kunnen intussen alvast een grove inschatting maken van verdere de 'planning' van het seizoen. Als er uiteindelijk vier eieren worden gelegd dan kunnen we de jongen omstreeks 25 mei verwachten. En met de wetenschap dat de jongen in deze ruime nestkast vermoedelijk niet voor hun 35ste levensdag de nestkast verlaten, zal dat grote moment zich kort voor 1 juli aandienen, net voor de officiële sluiting van Beleef de Lente. Hoezo, een strakke planning?!

 

Update: er wordt hard gewerkt aan een volgend ei! Vanavond even voor 9 uur was er een paring te zien op de tak (clip volgt).

Logboekfoto
26.04.2015 | 20:31 | Ronald STONE Info over de locatie aangepast
Logboekfoto
22.04.2015 | 22:51 | Ronald STONE Goed nieuws voor alle steenuilenfans!
Logboekfoto
20.04.2015 | 07:34 | Ronald STONE Seizoen op punt van beginnen
P1000584
17.04.2015 | 09:29 | Joep STONE Verhuizen normaal?

Bdl2015-doneer-steenuil
Banner_stone
Banner-beleef-de-lente_vroege_vogels
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.       Sluit