Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Steenuil

STONE, Steenuiloverleg Nederland Forum voorwaarden

Dit weblog wordt beheerd door:
Joep STONE

Joep STONE

Ronald STONE

Ronald STONE

Pascal STONE

Pascal STONE

Peter Natuur

Peter Natuur

Christ Wandelaar

Christ Wandelaar

May 27.05.2015
09:31 uur
Joep STONE

Tokkel, piep

Iets vroeger dan verwacht kropen gisteren de eerste jonkies uit hun ei. Rond 14.15 uur was het zover.

Tokkel, piep is wel de samenvatting van wat we daarna te zien kregen. Nou ja, te zien....? Meer te horen. De eischalen die V in beeld bracht vormden het eerste visuele bewijs dat er jonge uiltjes zijn. Daarna zagen we V de jongen voeren.  Hoeveel het er precies zijn, daar blijft het nog even gissen naar. Overigens was het getokkel en gepiep al ruim voor het geboortemoment aan de gang, zoals we hebben kunnen waarnemen. Fascinerend, die communicatie door de uitschaal heen.

 

Een ding is zeker: voor de ouwelui is er werk aan de winkel. Het kroost wil twee dingen: lekker warm blijven onder moeders warme buik en verder vooral eten, eten, eten. Eerst zijn ze nog met regelmatig wat kleine hapjes tevreden, maar al snel willen ze meer, meer... De voedselbehoefte van de opgroeiende jeugd wordt steeds groter. Hun honger kan het snelst worden gestild als M muizen als prooi komt brengen, de meest energierijke prooien die steenuilen zich kunnen wensen. Als ik het goed heb bijgehouden bracht M gisteren echter alleen meikevers binnen. Ook heel geschikt, maarminder energierijk dan muizen. Een voorraadje muizen in de kast, vrij normaal wanneer er jongen op komst zijn, ontbreekt. Grote vraag is of  er momenteel voldoende muizen in de aanbieding zijn in de omgeving van de nestkast.

 

Binnenkort zijn de meikevers niet meer leverbaar. Benieuwd waar M dan mee komt aanzetten. Er zijn overigens genoeg alternatieven voor muizen. (Jonge) vogels bijvoorbeeld zetten qua hongerstillend vermogen ook best zoden aan de dijk. Veel minder energie leveren prooien als regenwormen, larven, nachtvlinders etc.

 

Komende dagen wordt wel duidelijk wat de plaatselijke pot schaft. Zijn het louter kleine, minder energierijke prooien? Nou, dan wordt het knokken voor M om voldoende voor het jonge, opgroeiende spul binnen te brengen. Al helemaal als alle eieren zijn uitgekomen. Vijf hongerige bekkies voeden, het is niet niks.... 

P1000584
25.05.2015 | 09:00 | Joep STONE Vol verwachting (klopt ons hart)
Logboekfoto
16.05.2015 | 07:38 | Ronald STONE Bezoek aan de nestkast.
Logboekfoto
15.05.2015 | 07:11 | Ronald STONE Nieuwe brochure in aantocht!

Bdl2015-doneer-steenuil
Banner_stone
Banner-beleef-de-lente_vroege_vogels
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.       Sluit