Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Steenuil

STONE, Steenuiloverleg Nederland Forum voorwaarden

Dit weblog wordt beheerd door:
Joep STONE

Joep STONE

Ronald STONE

Ronald STONE

Pascal STONE

Pascal STONE

Peter Natuur

Peter Natuur

Christ Wandelaar

Christ Wandelaar

Apr 01.04.2015
07:09 uur
Ronald STONE

Kontenkaart

Vanaf het moment dat de eieren uitkomen, zorgt het mannetje er voor dat er volop muizen aangevoerd worden. In een goed muizenjaar zijn dat er soms zoveel dat er gedurende de eerste levensweek van de jongen constant een voorraadje in de kast ligt

Als je op zo’n moment de nestkast bezoekt, kijk je soms tegen een keurig geordende stapel muizen aan. Door ze te tellen en op naam te brengen, kun je dan een goede indruk krijgen van de prooiaanvoer dat jaar. Het onderscheiden van de verschillende soorten muizen is echter iets wat veel vrijwilligers die de nestkasten bezoeken nogal eens lastig vinden.

 

Om ze daarbij te helpen heeft STONE afgelopen najaar een Muizenherkenningskaart uitgebracht, getekend door de bekende natuurillustrator Jasper de Ruiter. Op de kaart zijn de zeven muizensoorten afgebeeld die de meeste kans (ofwel: pech) hebben door een steenuil gevangen te worden. Op de voorkant van de kaart zijn ze van kop tot staart te bewonderen en op de achterkant is alleen de kont (met de staart eraan vast uiteraard) afgebeeld. Dat verleidde onlangs twee Brabantse vrijwilligsters eroe te spreken van de ‘kontenkaart’. Een beetje oneerbiedig misschien, maar ook wel toepasselijk en ieder geval pakkend. Dikke kans overigens dat een soortgelijke kaart binnenkort in meer talen te verkrijgen zal zijn. Hij vond gretig aftrek bij de buitenlandse gasten op het internationale steenuilensymposium 21 maart in Zeeuws-Vlaanderen.

 

Met behulp van de ‘kontenkaart’ zijn de zeven meest voorkomende muizen eenvoudig op naam te brengen. Op deze manier stellen we vrijwilligers in staat een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis over de steenuil. Het is een van de voorbeelden waarop STONE probeert bij te dragen aan een betere bescherming van dit geweldige uiltje. Wilt u ons werk steunen? Word dan begunstiger en ontvang ieder jaar het prachtige magazine Uilen. Nummertje 5 gaat vrijdag naar de drukker. Daarover morgen meer.

 

Uiteraard kunt u ons ook steunen door op deze site een bedrag te doneren voor ons nieuwe project. Alvast onze hartelijke dank daarvoor!

 

P1000584
25.03.2015 | 11:58 | Joep STONE Steenuilen International
Pascalbdl
20.03.2015 | 08:57 | Pascal STONE Handen uit de mouwen
Pascalbdl
16.03.2015 | 20:46 | Pascal STONE Een vroege legselstart?

Bdl2015-doneer-steenuil
Banner_stone
Banner-beleef-de-lente_vroege_vogels
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.       Sluit