Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Steenuil

De steenuilen zijn uitgevlogen, maar bezoeken nog regelmatig de nestkast. Je kan nog live meekijken op: www.steenuil.nl/beleef-de-lente

steenuil

Dit weblog wordt beheerd door:
Joep STONE

Joep STONE

Ronald STONE

Ronald STONE

Pascal STONE

Pascal STONE

Christ Ken en Geniet

Christ Ken en Geniet

BDLRedactie

BDLRedactie

Jul 03.07.2016
16:06 uur
Ronald STONE

Gevreesd predator, jager-verzamelaar of Koning van het boerenerf?

In vogelboeken worden steenuilen uiteraard ingedeeld bij de uilen, soms ook wel nachtroofvogels genoemd. Dit ter onderscheiding van dagroofvogels als buizerd of sperwer. Het zijn jagers (predatoren) die hun prooi bij verrassing of na een korte achtervolgingsvlucht met hun vlijmscherpe klauwen grijpen en met een enkele beet in de nek doden. Zonder meedogen of pardon, een echte heerser waardig.

Het predicaat roofvogels is begrijpelijk als we naar een bosuil of een oehoe kijken. Krachtige poten en dito klauwen, een machtige haaksnavel en een geruisloze vlucht maken ze tot een geducht predator van vogels, muizen en andere kleine zoogdieren. Voor een rat, egel of houtduif draai een oehoe ook zijn poot niet om.

 

Horen steenuilen in dit rijtje thuis? Als we kijken naar de prooien die de afgelopen weken aan de jongen zijn gevoerd. zijn daaronder inderdaad een groot aantal muizen, soms meerdere op een avond. Muizen vangen kunnen ze dus. Maar beschouwen we de totale prooilijst, dan zien we dat dit soort, voor steenuilen relatief grote, prooien, maar een klein deel van de vangst uitmaken. Om precies te zijn nog geen vier procent, zo blijkt uit het overzicht dat we samenstelden uit de tellingen zoals die de afgelopen maanden zijn verricht. Het overgrote deel van de prooien bestaat uit klein spul als larven, rupsen, vlinders, meikevers en regenwormen. Daarmee schaart een steenuil zich eerder in het rijtje koolmees en merel dan tussen gevreesde jagers als oehoe en bosuil. De kwalificatie predator is dan ook enigszins misleidend en misschien zelfs wel wat aanmatigend. Jager-verzamelaar is wellicht een betere benaming. Naar analogie van onze menselijke voorouders die zowel op kleinwild jaagden, als de bossen en velden afstroopten op zoek naar bessen en vruchten, voordat ze de stap naar landbouw zetten.

 

Toch verdient ook de steenuil naar mijn smaak het predicaat predator wel degelijk. Het mag waar zijn dat hij net als koolmezen veel rupsen vangt of als een merel regenwormen uit de grond trekt, koolmezen en merels zelf moeten echter donders goed oppassen dat ze niet op een steenuilenbordje belanden. Van een merel heb ik nog nooit vernomen dat hij koolmezen vangt en andersom al helemaal niet. Steenuilen vangen bovendien jonge bruine ratten, grote bosmuizen en woelratten, prooien die wel tot een derde van het eigen gewicht kunnen uitmaken. Om die te kunnen vangen moet je toch wel wat in de mouwen hebben. Op een gemiddeld boerenerf zijn zij het die de dienst uitmaken. Zowel rupsen en meikevers als spreeuwen en bosmuizen kunnen beter even een goed heenkomen zoeken als hij op pad gaat om de magen van zijn kroost te vullen. De eretitel ‘Koning van het boerenerf” is hij dan ook zeker waardig. Dat hij af een toe een goed heenkomen zoekt als een bosuil of steenmarter het erf bezoekt, doet aan die statuur weinig af. Onze eigen koningin Wilhelmina vond het in de oorlogsjaren ook even verstandiger uit te wijken, toen de Duitsers binnen vielen. Om daarna in vol ornaat terug te keren en scepter weer ter hand te nemen. König des Bauernhofs, King of the farmyard, Le Roi de la basse-cour: in een andere taal klinkt het eigenlijk nog beter. Misschien moeten we zijn wetenschappelijke naam ook wel veranderen in Caesar agoris noctua!

 

Wilt u het allemaal nog eens teruglezen? Het verslag over de prooiaanvoer, vanaf het eerste ei tot aan dag 35 van jongenperiode is klaar. U kunt het hier downloaden. Onnodig te vermelden dat dit verslag nooit geschreven had kunnen worden zonder de onbetaalbare inzet van het telteam. Ook daarover meer in het verslag.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415