Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Steenuil

De steenuilen zijn uitgevlogen, maar bezoeken nog regelmatig de nestkast. Je kan nog live meekijken op: www.steenuil.nl/beleef-de-lente

steenuil

Dit weblog wordt beheerd door:
Joep STONE

Joep STONE

Ronald STONE

Ronald STONE

Pascal STONE

Pascal STONE

Christ Ken en Geniet

Christ Ken en Geniet

BDLRedactie

BDLRedactie

Jul 05.07.2016
06:47 uur
Ronald STONE

Steeds verder weg

Vandaag is het 45 dagen geleden dat ons drietal uit het ei kroop. Inmiddels hebben ze de veilige omgeving van de kast omgeruild voor een ongewis bestaan buiten de kast. Ze zullen zich steeds minder voor de camera's laten bewonderen. Hun actieradius wordt steeds groter en op enig moment zullen ze het ouderlijk territorium verlaten. Een natuurlijk proces dat in de biologie dispersie genoemd wordt.

Zo’n proces gaat stapje voor stapje. We zagen dat al bij de eerste schreden die ze buiten de kast zetten. Eerst blijven ze nog dicht in de buurt van de kast, later verkennen ze andere takken en de rest van de boom. In het veld is dat heel mooi te zien aan de witte schijtplekje die steeds verder de boom in te vinden zijn. Afhankelijk van de mogelijkheden die een boom biedt, ontstaat er soms een cirkel met een doorsnee van enkele meters.

 

De volgende fase is het verlaten van de boom. Ze bezoeken dan bomen, schuurtjes en andere zitplekken in de buurt. Doordat ze op deze manier hun vliegkunsten oefenen, kunnen ze steeds verder weg van de boom waarin de kast hangt. In deze fase gaan ze vaak samen met hun ouders op nachtelijke strooptocht. Ze verkennen het erf en leren waar prooi te vinden is en hoe die te vangen.

 

Weer een stapje verder en ze bezoeken ook het erf van de buren. Soms treffen ze daarbij buurjongens of - meisjes. We hebben geen precies beeld van hoe zulke ontmoetingen verlopen, maar waarschijnlijk leiden dit soort ‘kennismakingsbezoekjes’ niet tot onderlinge agressie. Ooit troffen we bij de laatste controle op dag 50 een ongeringd jong in de kast, te midden van vier geringde. Waarschijnlijk een van de buurtkinderen die een nachtje overbleef.

 

Op enig moment gebeurt het dan dat ze het ouderlijk erf en de directe omgeving definitief verlaten. In tegenstelling tot wat wel gedacht wordt, lijkt ook dit stapsgewijs te gebeuren. Zenderonderzoekop een op aantal plekken heeft uitgewezen dat veel jongen eerst langere uitstapjes maken - tot wel enkele tientallen kilometers gedurende een aantal dagen - om vervolgens terug te keren naar het eigen erf. Soms worden meerdere van soort omzwervingen gemaakt voordat dan eindelijk de grote stap gezet wordt en ze niet meer terugkeren. Waar ze dan blijven is het onderwerp van het blog morgen.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415