Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Steenuil

De steenuilen zijn uitgevlogen, maar bezoeken nog regelmatig de nestkast. Je kan nog live meekijken op: www.steenuil.nl/beleef-de-lente

steenuil

Dit weblog wordt beheerd door:
Joep STONE

Joep STONE

Ronald STONE

Ronald STONE

Pascal STONE

Pascal STONE

Christ Ken en Geniet

Christ Ken en Geniet

BDLRedactie

BDLRedactie

Jul 07.07.2016
07:14 uur
Ronald STONE

Waar ze gebleven zijn.

Gisteren schetste ik op welke manieren we informatie krijgen over wat er met geringde nestjongen gebeurt: hoe oud ze worden en waar ze zich vestigen. Vandaag en morgen laat ik aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden zien wat dat zoal aan wetenswaardige kennis oplevert.

“Door de hevige regenval van de laatste tijd is er een laag water in onze kruiwagen blijven staan.

Helaas is hierin een steenuiltje verdronken.”

 

“Helaas moet ik jullie meedelen dat jong 3801.773 gesneuveld is, vermoedelijk door toedoen van een van onze katten. Volgens mij is het het jong dat jullie vorige week nog in handen hadden”.

 

“Ben terugvangsten aan het invoeren. In een vorig jaar bezette kast trof ik een nieuw vrouwtje met mannetje, met opeenvolgende ringnummers. Broer en zus. In 2014 geringd op nog geen 2 kilometer afstand.”

 

Bovenstaand zomaar drie voorbeelden uit de mal van de afgelopen weken. Beide eerste afkomstig van erfbewoners, de derde van een collega-ringer. Ze laten mooi zien welke informatie het ringen oplevert en wat er gebeurt met jonge steenuilen na het verlaten van de nestplaats. Twee onfortuinlijke slachtoffers. Helaas geen uitzondering, maar eerder schering en inslag. Gepakt worden door een hond of kat en verdrinking zijn twee reële gevaren waar pas uitgevlogen steenuilen én erfbewoners beducht op moeten zijn. Het gevaar schuilt soms in onverwachte hoek, zoals in het geval van de kruiwagen.  Hier biedt ook een steenuilveilige drinkbak geen uitkomst.

 

De derde situatie is wel uitzonderlijk. Broer en zus die samen een broedpaar vormen. Hoewel het verleidelijk is uit het clipje ‘Oefenen voor later’ de conclusie te trekken dat de liefde tussen broer en zus soms al vroeg opbloeit, zal er eerder sprake zijn van toeval dan van een bewuste keus. Beide hebben op enig moment onafhankelijk van elkaar hun geboorteplek verlaten en zijn na enkele omzwervingen toevallig op dezelfde plek beland. In 2014 hadden we een vergelijkbaar geval in ons eigen gebied. Het is niet aannemelijk dat ze elkaar daarbij als broer en zus herkend hebben. Wat minder uitzonderlijk is aan dit geval, is de korte afstand die beide afgelegd hebben: nog geen 2 kilometer. Steenuilen vestigen zich vaak op slechts enkele kilometers van het ouderlijk territorium. Ook uit onze praktijk kennen we tientallen van dit soort gevallen. Af en toe kijken ze daarbij niet verder dan dat het erf van de buren lang is. Uit een analyse van alle Nederlandse ringegevens uit de periode 1973-2007 bleek dat 95% van de jongen zich niet verder dan 5 kilometer (mannen), dan wel 10 kilometer (vrouwen) van de geboorteplek vestigde. Wat ik echter gisteren al schreef: deze resulaten worden uiteraard beïnvloed door de terugmeld- en vooral de terugvangkansen. Na 2007 heeft het ringen van steenuilen een hoge vlucht genomen en is de kans op terugvangsten door ringers onderling fors toegenomen. Als we de analyse opnieuw zouden uitvoeren, kon het wel eens zijn dat we ons beeld van de dispersieafstand bij zouden moeten stellen. Een paar frappante voorbeelden daarvan in het volgende blog.

 

NB Indien u geïnteresseerd bent in de ringanalyse 1973-2007 kunt u het rapport hier downloaden.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415