Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Steenuil

De steenuilen zijn uitgevlogen, maar bezoeken nog regelmatig de nestkast. Je kan nog live meekijken op: www.steenuil.nl/beleef-de-lente

steenuil

Dit weblog wordt beheerd door:
Joep STONE

Joep STONE

Ronald STONE

Ronald STONE

Pascal STONE

Pascal STONE

Christ Ken en Geniet

Christ Ken en Geniet

BDLRedactie

BDLRedactie

Jul 10.07.2016
07:58 uur
Ronald STONE

50

Ons drietal is 50 dagen oud nu en het begint erop te lijken dat ze de band met hun geboorteplek definitief aan het doorsnijden zijn. Af en toe komt er nog eentje even kijken, soms in het gezelschap van een broertje of zusje. Wat ik eerder deze week al schreef: hun actieradius wordt steeds groter en rustplekken zijn er elders op het erf ook voldoende.

Sinds het einde van het officiële prooitellen twee weken geleden zijn er nog steeds prooioverdrachten te zien. Geert zou Geert niet zijn als hij ook die niet nauwkeurig zou registreren. Toen ik hem gisteren mailde met de vraag of hij een beeld had van de aanvoer de afgelopen twee weken, kwam er direct een bevestigend mailtje en vannacht om 16 minuten over 1 plofte de spreadsheet met het complete overzicht in mailbox. Dat ik onderstaand overzicht kan presenteren, is dan ook volledig aan hem te danken. Geweldig!

 

Het aantal prooioverdracht vertoont net als de frequentie en duur waarmee de uilen voor de camera’s verschijnen een scherp dalende lijn. Werden er de eerste dagen nog 100 prooien genoteerd, de periode daarna ging het nog maar om enkele tientallen per dag. De laatste dagen wordt er nog maar sporadisch een prooi voor onze ogen opgediend. De eerste prooienloze dag zal niet lang meer op zich laten wachten.

 

 

Regenwormen staan met stip bovenaan als het om het type prooi gaat. Het ‘geweldige’ zomerweer van de afgelopen weken zal daarbij beslist een rol gespeeld hebben. Steenuilen zijn opportunisten, die pakken wat voorhanden en gemakkelijk te vangen is. Uiteraard een behoorlijk aantal onduidelijke prooien, waarschijnlijk ook nu weer bestaande uit allerlei klein grut, op te tellen bij de 38 rupsen, 36 larven, 32 insecten en 12 vlinders. Muizen doe nog steeds mee: 13 woelen, 1 ware, 2 niet nader onderscheiden en zelfs 1 spitsmuisje. Bij elkaar toch nog bijna 600, 574 om precies te zijn. Opvallend was de zanglijster. Een prachtige illustratie van wat voor een mannetjesputters (vrouwtjesputter zou correcter zijn), steenuilen zijn. De prooi is bijna net zo groot als de uil zelf en het kost haar zichtbaar moeite hem de kast in te slepen.

 

 

Eigenlijk had ik dit blog willen wijden aan het Beleef de Lentewoordenboek. De noeste tellerij van Geert gooide echter roet in het eten. First things first, heet zoiets in goed Engels. Maar geweldig hoeveel woorden en uitdrukkingen er al ingebracht zijn! We gaan daar zeker wat mee doen. Het topic staat nog open, dus … Ook bezinnen we ons op een manier de blogteksten te bewaren en toegankelijk te maken, iets waar in het clubhuis een aantal malen om gevraagd is. U ziet het: ook drie uitgevlogen jongen maken nog geen zomer(vakantie)!

 

NB Volgens het etymologisch woordenboek is een mannetjesputter, als aanduiding voor iemand die heel sterk is, afkomstig van ‘putten’ dat zoveel betekent als stevig drinken. De toevoeging ‘mannetjes’ zou dan ter versterking dienen. De vrouwelijke tegenhanger bestaat overigens alleen in de vogelwereld.

Terug naar weblog overzicht
Adbdl-actielid-142x415