Beleef_de_lente_header

-

Bezoekers online

Weidevogels

Het broedseizoen van de weidevogels en visdieven is ten einde

weidevogels
Dit weblog wordt beheerd door:
Ysbrand

Ysbrand

Wimke Van Hall Larenstein

Wimke Van Hall Larenstein

NadjaVBN

NadjaVBN

BDLRedactie

BDLRedactie

Teade

Teade

Christa Van Hall Larenstein

Christa Van Hall Larenstein

Jul 08.07.2016
08:26 uur
Wimke Van Hall Larenstein

Laatste blog van dit broedseizoen...

Dit is alweer de laatste blog van dit broedseizoen. Het seizoen loopt op zijn eind. Het onderzoek gaat natuurlijk door, maar de webcam gaat uit de lucht…

De kuikens worden met de dag groter. Ze bewegen daarom veel over het dak. We zien dat er ook geen nieuwe nesten en kuikens mee bij komen. Hierdoor wordt het erg lastig om de camera zo te richten dat er iets interessants in beeld te zien is. Daarom trekken we dit weekend de stekker eruit.

 

Even de balans opmaken

Dit broedseizoen heeft maar weer eens laten zien dat onze visdievenkolonie nog steeds groeiende is. Elk jaar hebben we meer broedparen en dit jaar was met meer dan 100 nesten wat dat betreft echt een topjaar. Helaas hebben we, mede door het slechte weer, ook veel kuikens verloren. Ook zagen we in de laatste paar weken dat de ouders alleen nog maar grote vissen konden vinden, in plaats van kleintjes. Deze vissen waren te groot voor de kleinere kuikens, wat helaas ook wat levens gekost heeft. Het aantal jongen dat uitvliegt is daarom niet echt denderend.

 

Volgend jaar

Hopelijk zijn de omstandigheden voor de kuikens in het volgende broedseizoen wat beter. We hopen op hetzelfde aantal (of meer) broedparen en dan met veel uitvliegende jongen... Ook het onderzoek zal dan verder gaan. We willen gaan bepalen hoeveel vis er beschikbaar is over het hele broedseizoen, dus we zullen in de visstand van de Leeuwarder wateren duiken. Ook blijven we natuurlijk bijhouden hoeveel paren, nesten, eieren en kuikens er zijn om te kunnen kijken hoe zo’n dakkolonie zich in de loop der jaren ontwikkelt.

Voor nu wil ik je bedanken voor het meekijken en meeleven! Bedankt voor alle leuke reacties! En hopelijk tot volgend jaar, als dezelfde (en nieuwe) visdieven terugkeren uit het zuiden naar de dakkolonie in Leeuwarden…

Pasfoto_wimke_fokkema
28.06.2016 | 14:04 | Wimke Van Hall Larenstein Hoe oud wordt een visdief? Bijzondere terugmeldingen….
Pasfoto_wimke_fokkema
22.06.2016 | 11:05 | Wimke Van Hall Larenstein De bewegingen van de kuikens
Img_6227
19.06.2016 | 18:48 | Ysbrand Hollandse nieuwe
Pasfoto_wimke_fokkema
14.06.2016 | 11:53 | Wimke Van Hall Larenstein De eerste kuikens! Maar helaas nog niet in beeld…
Pasfoto_wimke_fokkema
10.06.2016 | 15:11 | Wimke Van Hall Larenstein Het broedseizoen van de visdieven

Adbdl-helpweidevogels-gruttobp-142x415
Kg-van-hall-larenstein